MHMP: Hlavní město v pátek dopoledne uzavřelo vrata na Čertovce

13.09.2024 13:21 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek večer se sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci s hrozícími povodněmi. V pátek v 10:00 hodin byla uzavřena vrata na Čertovce a připravuje se také preventivní stavba některých protipovodňových opatření. Komise o konkrétních opatřeních rozhodovala dnes. Hlavní město opět důrazně vyzývá pořadatele venkovních akcí v následujících dnech, aby zvážili jejich konání kvůli bezpečnosti.

MHMP: Hlavní město v pátek dopoledne uzavřelo vrata na Čertovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Z důvodu aktualizovaných předpovědí počasí hlavní město v pátek uzavřelo vrata na Čertovce. Vrata se uzavřela ve spolupráci s Povodím Vltavy od 10:00 hodin. Komise na svém zasedání potvrdila, že veškeré složky jsou připraveny operativně zahájit výstavbu protipovodňových opatření. O dalších opatřeních, jako je uzavření náplavek a například zastavení přívozů a plavby lodí, bylo rozhodnuto v rámci pátečního dne.

„Přistupujeme k nejnutnějším preventivním opatřením, další jsme připraveni zavést co nejrychleji. Zároveň vyzýváme k zodpovědnosti, což se týká hlavně konání venkovních akcí, aby nebyla ohrožena bezpečnost jejich návštěvníků. A stále platí, že povodňovou situaci bedlivě sledujeme a podle jejího vývoje budeme dál reagovat,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7103 lidí

Pořadatelé různých venkovních akcí v celém hlavním městě by také měli zvážit konání akcí v pátek a o víkendu, a to především u vodních toků, a také v parcích, lesoparcích a podobných místech, která by mohla být podmáčena a hrozil by zde případný pád stromů i v souvislosti s výstrahou na silný vítr.

„Zoo Praha je připravena a řídí se povodňovým plánem, který vychází z veškerých zkušeností z minulosti. V letošním roce byl také plán aktualizován, aby co nejvíce odpovídal klimatickým podmínkám, které se v posledních letech neustále mění. Zároveň se v pražské zoo uskutečnily kontroly vozidel, čerpadel, materiálu a zaměstnanci jsou v pohotovosti pro případ zhoršení situace. V posledních dvaceti letech prošla zoo mnoha proměnami, které zajistily větší bezpečí zvířat právě pro tyto situace. Pro přípravu na povodně jsme tak v tuto chvíli udělali vše, co bylo v našich silách,“ říká Jana Komrsková, náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí.

V součinnosti s Povodím Vltavy byl také zvýšen odtok Vltavy na 330 m3/s, aby Praha byla připravena na zvýšený průtok Vltavy v následujících dnech.

Zároveň byly městské části a organizace informovány, že mohou využít centrální místo pro pytlování, pokud nejsou tuto činnost schopny zajistit vlastními silami. Hlavní město tímto žádá obyvatele, aby sledovali média, stránky ZDE a další kanály metropole, kde budou veškerá opatření aktualizována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

22:28 CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

Podzimní dovolená v Česku zůstává i letos oblíbenou volbou Čechů. Podle nejnovějšího průzkumu Insti…