Ministerstvo zdravotnictví: EZKarta nově zpřístupní data o očkování od roku 2010, hrazeném z veřejného pojištění

24.09.2024 7:23 | Tisková zpráva

Ministerstvo zdravotnictví vydalo další aktualizaci EZKarty, která rozšiřuje sadu dat o očkování, vedených v Národním registru hrazených zdravotních služeb. Jedná se o údaje o očkování, které vykázal očkující lékař vůči zdravotní pojišťovně.

Ministerstvo zdravotnictví: EZKarta nově zpřístupní data o očkování od roku 2010, hrazeném z veřejného pojištění
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Toto rozšíření EZKarty přináší pacientům i lékařům další data pro lepší orientaci v očkovacích záznamech a zásadně tak zlepšuje celkovou dostupnost zdravotnických informací. Jedná se o posun v elektronizaci zdravotnictví, prostřednictvím kterého přibližujeme zdravotnické služby moderním způsobem občanům,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 4220 lidí

Do včerejšího dne se v očkovací průkazce pouze zobrazovala očkování provedena po 1. 1. 2023, která jsou centrálně sbírána a garantována státem. Nově se v očkovací průkazce zobrazí i data o očkování, které vykázal lékař vůči pacientově zdravotní pojišťovně v letech 2010–2022. Nová sada dat má informativní charakter a pacient zde nenalezne provedená očkování na jeho náklady. Obě sady dat budou v EZKartě graficky odlišeny.

Z důvodu snížení a rozdělení zátěže na systémy provozované státem se v první fázi tato aktualizace týká pouze osob starších 18 let, mladším osobám bude tato funkcionalita zpřístupněna v průběhu dalších týdnů.

Jedná se o další krok pro rozšíření samotné aplikace, která tvoří bránu k novým službám elektronizace zdravotnictví a stává se komunikačním kanálem mezi resortem zdravotnictví a občany. Dalším významným plánovaným krokem bude možnost nahlédnout skrze mobilní aplikaci do své zdravotnické dokumentace a uchovávat své lékařské zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Platforma pro zdravý stavební zákon podporuje legislativní bypass k překlenutí právní nejistoty v digitalizaci NSZ

10:17 Platforma pro zdravý stavební zákon podporuje legislativní bypass k překlenutí právní nejistoty v digitalizaci NSZ

Platforma pro zdravý stavební zákon vítá iniciativu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které přip…