Moravskoslezský kraj: Rozšiřujeme kapacity sociálních služeb pro potřebné

03.09.2024 7:31 | Tisková zpráva

Moravskoslezský kraj vybuduje v areálu příspěvkové organizace Náš svět v Pržně dva domky rodinného typu. Zázemí a péči v nich najde celkem 8 uživatelů se sníženou soběstačností. Komunitní způsob bydlení je pro osoby s mentálním postižením nejvhodnější, respektuje individuální potřeby a podporuje rozvoj samostatnosti. Na projekt za zhruba 21 milionů získal Moravskoslezský kraj prostředky z evropských zdrojů.

Moravskoslezský kraj: Rozšiřujeme kapacity sociálních služeb pro potřebné
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„V domcích najdou příjemný a důstojný domov lidé s mentálním postižením kombinovaným s chováním náročným na péči nebo chronickým duševním onemocněním. Jsou v situaci, která vyžaduje pravidelnou pomoc a individuální podporu, tu jim poskytnou pracovníci krajské organizace Náš svět. Ti se také snaží posílit zodpovědnost a kompetence uživatelů nejen v péči o sebe samé, ale i ve vedení domácnosti. Kromě osobní hygieny a přípravy stravy se také učí uklízet, nakupovat nebo třeba prát prádlo,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a upozornil, že poptávka po službě domova se zvláštním režimem stále převyšuje nabídku. Například organizace Náš svět eviduje 45 žádostí. Vznik nových kapacit je proto velmi žádoucí.

„Výstavba dvou domků startuje v těchto dnech a podle smlouvy se zhotovitelem potrvá celý rok. Celkové náklady předpokládáme ve výši 21 milionů korun, z krajského rozpočtu půjde 4 a půl milionu korun, zbytek bude financovaný Evropskou unií v rámci výzvy Národního plánu obnovy. Uživatelé domova budou mít k dispozici jednolůžkové pokoje, obývací pokoj propojený s vybaveným kuchyňským koutem, koupelnu a sociální zařízení. Z obývacího pokoje bude i přímý vstup na terasu se zahradou,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že zhotovitelem stavby je společnost KP REVITAL.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Zákon o zdravotních službách zefektivní zřizování pohotovostí a posílí práva pacientů

11:27 Ministerstvo zdravotnictví: Zákon o zdravotních službách zefektivní zřizování pohotovostí a posílí práva pacientů

Vláda schválila návrh komplexní novely zákona o zdravotních službách. Ta přináší zásadní změny v obl…