Moravskoslezský kraj: Talentovaní středoškoláci dostali ocenění za mimořádné úspěchy

03.11.2022 19:38 | Tisková zpráva

Celkem 25 jednotlivců a 5 týmů středoškoláků z Moravskoslezského kraje dostalo ocenění za své úspěchy nebo mimořádné aktivity. Mezi oceněnými byli šampioni vědomostních olympiád, soutěží v přírodovědných, technických a humanitních oborech, řemesel a uměleckých přehlídek.

Moravskoslezský kraj: Talentovaní středoškoláci dostali ocenění za mimořádné úspěchy
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Ceny, které předával náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny, mají nejúspěšnějším žákům a týmům středních škol poděkovat a také je motivovat do budoucna.

„Jsem přesvědčen o tom, že mezi nadanými středoškoláky, které jsme letos ocenili, zcela jistě jsou budoucí významní vědci, úspěšní podnikatelé, řemeslníci nebo výjimeční umělci. Těší mě, že máme v našem regionu mladé lidi, kteří jsou cílevědomí, mají zájem o své okolí, a nadšeně se pouštějí do věcí nad rámec povinností, které jim určuje jejich škola nebo rodiče. Jsem na ně pyšný,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Dodal, že letos bylo na krajský úřad doručeno 61 návrhů na ocenění jednotlivců a 20 návrhů v kategorii školních týmů, což svědčí o mimořádných úspěších nejen žáků, ale také škol, které své reprezentanty pečlivě a svědomitě připravují. Ocenění středoškoláci obdrželi certifikáty, plastiky z dílny Střední umělecké školy Ostrava a poukázky na nákup zboží pro volný čas.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

„Je skvělé, že máme v regionu tolik talentovaných středoškoláků. Úžasný je třeba příběh Lukáše Linharta z Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, který v krajských kolech obsadil stupně vítězů v Astronomické a Fyzikální olympiádě a ve Středoškolské odborné činnosti. Úspěšný byl i v celostátních kolech dalších fyzikálních soutěží a Astronomickou olympiádu vyhrál. Zúčastnil se, kvůli covidu na dálku, i Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice v Bogotě a získal bronz na mezinárodní úrovni. Všestranně nadaná je také Stela Srpová z Gymnázia Volgogradská v Ostravě, která si kromě jiných přinesla i bronzovou medaili z celostátní soutěže Co víš o energetice a v Astronomické olympiádě. V praktických dovednostech v oblasti oprav silničních vozidel a stavby závodních speciálů vyniká Michal Pustějovský z Vyšší odborné školy, Střední školy a Středního odborného učiliště v Kopřivnici, který se mimo jiné stal laureátem prestižního celostátního ocenění České ručičky. Nebo Alena Piskořová z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, která školu reprezentuje na celostátních a mezinárodních přehlídkách ve hře na příčnou flétnu, bude příští rok vystupovat jako sólistka s Janáčkovou filharmonií a dokonce i v zahraničí,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Upozornil mimo jiné i na úspěchy týmu Gymnázia Cihelní ve Frýdku-Místku, který přivezl zlaté medaile z prestižní vědecké přehlídky Expo Science Asia, která se konala letos v Dubaji. Porotce zaujal projektem zaměřeným na šetrné nakládání s vodou.

Ocenění středoškoláci a středoškolské týmy:

tabulka

tabulka

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …