NKÚ: Významné chyby v účetnictví ve výši 15,6 miliardy Technologická agentura ČR opravila, údaje jsou spolehlivé

13.08.2024 13:21 | Tisková zpráva

NKÚ prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Technologické agentury České republiky (TAČR) za rok 2023. Kontroloři se také zaměřili na údaje, které TAČR předkládala pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

NKÚ: Významné chyby v účetnictví ve výši 15,6 miliardy Technologická agentura ČR opravila, údaje jsou spolehlivé
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Díky tomu, že kontrola začala již v průběhu účetního období roku 2023, mohla TAČR průběžně opravovat významné nedostatky zjištěné kontrolory NKÚ. V účetnictví se jednalo o chyby, které by měly ve výši 15,6 mld. Kč vliv na zůstatky položek účetní závěrky TAČR za rok 2023.

Účetní opravy se týkaly zejména oblasti nákladů a podmíněných závazků z poskytovaných podpor výzkumu a vývoje. TAČR kromě toho provedla i odpovídající systémová opatření ve vedení účetnictví a výkaznictví. Po provedených opravách bylo účetnictví TAČR podle názoru NKÚ vedeno v souladu s právními předpisy a účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

V původním návrhu závěrečného účtu TAČR zjistili kontroloři četné nedostatky, které by měly vliv na jeho vypovídací hodnotu. V údajích předkládaných Technologickou agenturou ČR pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2023 zjistil NKÚ nevýznamnou chybu. I tyto nedostatky TAČR opravila. Výsledně jsou proto údaje závěrečného účtu TAČR i údaje, které předložila pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2023, podle NKÚ spolehlivé.

Vnitřní kontrolní systém TAČR byl po opatřeních přijatých v průběhu kontroly v prověřovaných oblastech vyhodnocen ze strany NKÚ jako účinný.

graf

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

7:31 Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

Od čtvrtka pomáhá téměř stovka odsouzených v jedné z oblastí nejvíce postižených nedávnými povodněmi…