NKÚ: Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Úřadu průmyslového vlastnictví za rok 2023

23.07.2024 13:21 | Tisková zpráva

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) za rok 2023 a nezjistil zde významná pochybení. Dále se kontroloři zaměřili na údaje, které ÚPV předkládal pro hodnocení plnění státního rozpočtu; zde data obsahovala významnou chybu: ÚPV nesprávně zatřídil příjem ze zahraničí ve výši 9,8 milionu Kč.

NKÚ: Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Úřadu průmyslového vlastnictví za rok 2023
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Chyba spočívala v tom, že příjem ze zahraničí od Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví zatřídil ÚPV nesprávně jako příjem z tuzemských zdrojů a zároveň jako příjem z poskytování služeb. To mělo významný dopad na výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu a NKÚ vyhodnotil tyto informace jako nespolehlivé.

Jednalo se o ojedinělý nedostatek. Vliv nesprávně zatříděného příjmu ze zahraničí na vykazované údaje popsal ÚPV v závěrečném účtu. V rozsahu ostatních informací byl výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu sestaven ve všech významných ohledech v souladu s příslušnými právními předpisy.

NKÚ identifikoval významné nedostatky ve vedení účetnictví v hodnotě 166,9 mil. Kč. ÚPV je však v průběhu kontroly řádně opravil a účetní závěrka tak dle NKÚ podává ve všech významných ohledech věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Závěrečný účet ÚPV byl sestaven v rozsahu podle právních předpisů a informace v něm uvedené odpovídají údajům v rozpočtovém systému, finančním výkazům a údajům z dalších evidencí.

NKÚ považuje vnitřní kontrolní systém po opatřeních přijatých v průběhu kontroly v prověřovaných oblastech za účinný.

graf

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Zrcadlová kaple má svůj aršík

7:14 Česká pošta: Zrcadlová kaple má svůj aršík

Jan Kavan je autorem výtvarného návrhu nového příležitostného poštovního aršíku Kaple Zvěstování Pan…