NKÚ: Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Úřadu průmyslového vlastnictví za rok 2023

23.07.2024 13:21 | Tisková zpráva

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) za rok 2023 a nezjistil zde významná pochybení. Dále se kontroloři zaměřili na údaje, které ÚPV předkládal pro hodnocení plnění státního rozpočtu; zde data obsahovala významnou chybu: ÚPV nesprávně zatřídil příjem ze zahraničí ve výši 9,8 milionu Kč.

NKÚ: Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Úřadu průmyslového vlastnictví za rok 2023
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Chyba spočívala v tom, že příjem ze zahraničí od Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví zatřídil ÚPV nesprávně jako příjem z tuzemských zdrojů a zároveň jako příjem z poskytování služeb. To mělo významný dopad na výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu a NKÚ vyhodnotil tyto informace jako nespolehlivé.

Jednalo se o ojedinělý nedostatek. Vliv nesprávně zatříděného příjmu ze zahraničí na vykazované údaje popsal ÚPV v závěrečném účtu. V rozsahu ostatních informací byl výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu sestaven ve všech významných ohledech v souladu s příslušnými právními předpisy.

NKÚ identifikoval významné nedostatky ve vedení účetnictví v hodnotě 166,9 mil. Kč. ÚPV je však v průběhu kontroly řádně opravil a účetní závěrka tak dle NKÚ podává ve všech významných ohledech věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Závěrečný účet ÚPV byl sestaven v rozsahu podle právních předpisů a informace v něm uvedené odpovídají údajům v rozpočtovém systému, finančním výkazům a údajům z dalších evidencí.

NKÚ považuje vnitřní kontrolní systém po opatřeních přijatých v průběhu kontroly v prověřovaných oblastech za účinný.

graf

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy postupně obnovují provoz vlaků linky R11 v úseku Náměšť nad Oslavou - Jihlava

13:11 České dráhy postupně obnovují provoz vlaků linky R11 v úseku Náměšť nad Oslavou - Jihlava

Díky zlepšení povodňové situace obnovují České dráhy provoz rychlíků linky R11 v úseku Náměšť nad Os…