Ombudsman shrnul prohřešky Ministerstva zdravotnictví při odškodňování za protiprávní sterilizace

04.10.2024 16:33 | Tisková zpráva

Veřejný ochránce práv informoval vládu o řadě pochybení ministerstva i ministra zdravotnictví při vyřizování žádostí o odškodnění za protiprávní sterilizace. Kromě trvajících mnohaměsíčních průtahů a lpění na zdravotnické dokumentaci jako na prakticky jediném nezpochybnitelném důkazu, poukázal ombudsman především na to, že rozhodování ministerstva není v souladu s tím, jak případy odmítnutých žádostí hodnotí správní soudy. Ministerstvo zdravotnictví navíc v poslední době nekomunikuje ani s ombudsmanem. Ten stále čeká na odpovědi na své výzvy ve třiceti případech.

Ombudsman shrnul prohřešky Ministerstva zdravotnictví při odškodňování za protiprávní sterilizace
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„Zahájil jsem už víc než 60 šetření v případech žen, které u ministerstva neuspěly s žádostí o odškodnění. V polovině z nich se ale v posledním roce moje komunikace s ministerstvem zadrhla. Vládu jsem proto informoval, že od ledna nemám i přes urgence žádnou reakci na tři závěrečná stanoviska a čtrnáct zpráv o šetření a chybí mi i jakékoli prvotní informace o postupu ministerstva v dalších třinácti případech,“ shrnul ombudsman Stanislav Křeček.

Už vloni na podzim ombudsman zveřejnil, že vyřizování žádostí o odškodnění provázejí průtahy a další pochybení. Ministerstvo slíbilo nápravu, ale situace se příliš nezlepšila: „Nevyřízené jsou i žádosti podané v dubnu roku 2023. Přitom rozhodnutí má podle zákona padnout nejpozději do šedesáti dnů. Ministerstvo je tak i v několikaměsíčním prodlení a porušuje zákon,“ popsal ombudsman.

Ministerstvo zdravotnictví průtahy omlouvá velkým množstvím žádostí, malým počtem pracovníků i tím, že žádosti obsahují chyby, a v nejednoznačných případech je potřeba odborné posouzení zdravotnické dokumentace. S tím ombudsman nesouhlasí. „Ve spisových dokumentacích stěžovatelek jsem nenalezl, že by jejich žádosti byly vadné anebo je ministerstvo považovalo za případy medicínsky složité. Odborné posouzení zdravotnické dokumentace si ministerstvo v šetřených případech nevyžádalo vůbec,“ informoval ombudsman Stanislav Křeček vládu s tím, že vyzval ministra zdravotnictví, aby se ženám za průtahy omluvil a zajistil vyřízení žádostí z roku 2023 v co nejkratší době. 

Problematické je podle zjištění ombudsmana také samotné hodnocení žádostí. Ministerstvo v rozporu s aktuálními rozhodnutími soudů stále považuje zdravotnickou dokumentaci za stěžejní důkaz. Bez podrobnějšího posouzení pak odmítá žádosti žen, které ji nemají. „Zákon o odškodnění přitom připouští i další důkazy, jako jsou například svědectví, deníkové záznamy a podobné listiny. Na to v červenci upozornil i Nejvyšší správní soud. V rozsudku dokonce poprvé stanovil pravidla, jak má ministerstvo posuzovat žádosti v případech, kdy zdravotnická dokumentace neexistuje,“ popsala právnička Milena Zmeškalová, která se případům odškodnění za protiprávní sterilizace v Kanceláři ombudsmana věnuje.

Doplnila, že Městský soud v Praze se už několikrát vyjádřil také k náležitostem informovaného souhlasu se sterilizací. Ombudsman upozornil vládu, že i v hodnocení souhlasů se praxe ministerstva se soudy stále rozchází. „Zjistil jsem, že ministerstvo v rozporu se zákonem i soudy považuje za informované například strojově napsané nebo předtištěné obecné souhlasy s operací bez konkrétních informací o průběhu operace a důsledcích i nevratnosti sterilizace, mnohdy udělené v časové tísni těsně před porodem“ uvedl v této souvislosti ombudsman. Takový souhlas nesplňuje podmínky legální sterilizace.

Zopakoval také, že ženy mohou po zamítnutí žádosti požádat o odškodnění znovu. Ministerstvo se novou žádostí musí podle soudů věcně zabývat a posoudit, zda má žadatelka na odškodnění nárok. Je to významné v situaci, kdy se během posledních dvou let formuje nová judikatura v otázce odškodňování, a soudy nabízí ministerstvu jasnější pravidla pro posuzování žádostí. Ženy tak mají naději, že s novou žádostí již uspějí. Také u opakovaných žádostí ale ombudsman v několika případech narazil na to, že ministerstvo bez řádného posouzení řízení zastavilo. „Uvítal bych, kdyby se postupy ministerstva i rychlost vyřizování žádostí zlepšily. Odmítnutým žadatelkám i těm, které dosud o odškodnění nepožádaly vůbec, bych doporučil, aby s žádostmi neváhaly. Termín mají již jen do prvního ledna 2025,“ připomněl ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Celní správa: V tabákových listech objevili celníci živé červy a v řezaném tabáku byla plíseň

19:39 Celní správa: V tabákových listech objevili celníci živé červy a v řezaném tabáku byla plíseň

Počátkem srpna plzeňští celníci z odboru Pátrání Generálního ředitelství cel odhalili ilegální inter…