Online návštěva vlády České republiky v Pardubickém kraji

19.06.2018 13:42 | Zprávy

Předseda vlády Andrej Babiš a další členové kabinetu strávil včera den v Pardubickém kraji. Kromě jednání s radními a starosty měst a obcí Pardubického kraje měla vláda na programu návštěvu Winternitzových automatických mlýnů, Larischovy vily, nedokončeného obchvatu Chrudimi a Slatiňan a také pardubického přednádraží.

Online návštěva vlády České republiky v Pardubickém kraji
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

7:30:
V úvodu celodenního programu vláda zavítala na pardubické vlakové nádraží. Tématem jednání je ukončení provozu současného autobusového terminálu a jeho přesun do prostoru přednádraží. Kromě zástupců vlády ČR a Pardubického kraje se debaty zúčastnil také primátor města Pardubic Martin Charvát a majitel dotčených pozemků Michal Strnad.

8:00:
Členové vlády ČR právě jednají s Radou Pardubického kraje na Krajském úřadě. Přítomni jsou všichni krajští radní a premiér Andrej Babiš, 1. místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr kultury Ilja Šmíd. Tématem je hospodaření kraje, ale i záležitosti kultury, dopravy, školství, zdravotnictví, životního prostředí, sociálních věcí, regionálního rozvoje i cestovního ruchu.

9:30:
Po krátkém tiskovém brífinku přejeli členové vlády a zástupci Pardubického kraje na setkání s více než šesti desítkami starostů obcí Pardubického kraje. Debatuje se například o dostupnosti zdravotní péče, životním prostředí či čerpaní financí z evropských dotací...

12:30:
Předseda vlády a ministři navštívili Winternitzovy automatické mlýny, projektované architektem Josefem Gočárem, ze kterých vznikne nové sídlo Východočeské galerie a dále Centrální polytechnické dílny. Budovou je provází spolumajitel mlýnů Lukáš Smetana.

Někteří zástupci vlády již zahájili separátní program. Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička s krajským radní pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity René Živným diskutoval společně se zástupci krajských sportovních svazů a se starosty měst a obcí na téma financování sportu ze státního rozpočtu. Podle Hniličky chce stát v blízké budoucnosti více přispívat na výstavbu nových sportovních hal a tělocvičen. Zatím tomu však brání nízká finanční spoluúčast státu, ta by se ale měla zvednout z 20 až na 50 %. Diskutovalo se také o dotačním programu Můj klub, jehož smyslem je financování klubů napřímo bez prostředníka v podobě svazů. Cílem je především sport pro všechny.

13:00:
Samostatný program má již také ministr dopravy Dan Ťok, který s náměstkem hejtmana Michalem Kortyšem zavítal na pardubické letiště. Podle náměstka ministr přijel s vědomím, že Pardubický kraj je krajem, který nejlépe čerpá finanční prostředky z ministerstva dopravy a SFDI. Tématem byly také obchvaty města Pardubic, ale i výstavba D35, kde jsou nyní podle náměstka největším problémem majetkoprávní vztahy. Řeč došla i na Dopravní uzel Pardubic - projekt, který by měl propojit všechny čtyři módy dopravy, tedy vodní, železniční, silniční a letecký. Multimodální centrum v Pardubicích má být jediné v ČR, kde budou všechny tyto módy zastoupeny.

Během samostatného programu se ministr pro životní prostředí Richard Brabec vydal společně s radním pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václavem Kroutilem do areálu Provozovny BČOV Pardubice - Semtín. Zde měli na programu prohlídku bioplynové stanice v areálu BČOV a prohlídku samotné BČOV. Ministr pak absolvoval diskuzi k problematice čistírenských kalů a starých ekologických zátěží s garancí státu. "Hlavním tématem byly staré ekologické zátěže, které se týkají zejména průmyslových podniků, jež prošly jakoukoli privatizací. Jedná se o závazek státu. Již dopoledne ode mne materiály dostala i ministryně Schillerová," uvedl radní Kroutil. Diskuze se zúčastnili i zástupci dvou největších chemických závodů ve městě, a sice Synthesie a Paramo. "Jsou to podniky, kterých se tato problematiku bezprostředně týká. A koncovka je právě tady," uvedl Kroutil. Po odjezdu z čističky zamířil ministr Brabec již sám bez radního na návštěvu Bohdanečského rybníka. "Má možnost vidět určitý kontrast. Tady je laguna, která má ph kyseliny. A v Bohdanči je to ukázka krásné přírody," řekl radní Kroutil.

Ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera doprovázela na samostatném programu radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová. Společně zavítali do firmy IVECO Vysoké Mýto, kde jim generální ředitel Jiří Vaněk společnost představil. Firma vyrábí 18 autobusů denně a každý z nich je vyrobený přesně na přání zákazníka. V diskuzi se ministr i radní zajímali například o alternativní paliva, kterými by mohly být autobusy poháněny. Řešila se také personální situace.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga zavítal s radním pro školství Bohumilem Bernáškem na Střední průmyslovou školu potravinářství a služeb v Pardubicích. Zde navštívili školní mlýn a pekařské dílny, kde si ministr sám také zkusil uplést housku. Následovala diskuze s pedagogickými pracovníky školy. Ministr s nimi hovořil o zvyšování platů a plánovaných změnách ve financování regionálního školství od roku 2020. Učitelé se zajímali o názory ministra na povinnou maturitní zkoušku z matematiky a úvahy o zavedení dalších hodin tělesné výchovy na středních školách.

Ministr se setkal také s ředitelem Pedagogicko-psychologické poradny Pardubice Jiřím Knollem, se kterým hovořil o řešení situace v oblasti poradenství a podpory poradenských zařízení, spádovosti při poskytování těchto služeb a kompetenci a nedostatku odborníků v oboru. Otevřena byla také otázka podpory talentovaných žáků.

14:00:
Ministr kultury Ilja Šmíd navštívil s 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem Zámek Pardubice, sídlo Východočeského muzea a Východočeské galerie. Prostorami je provedl ředitel Východočeského muzea Tomáš Líbánek. "Otevřeli jsme zde možnost pomoci státu na investičních záměrech, které nebudou financovány z EU a kraj s nimi počítá. Týká se to například nového společenského sálu nebo nového návštěvnického centra pro památku, kterou ročně navštíví 130 tisíc lidí, dále postupné opravy hradeb, valů a rozšíření pernštejnské expozice," uvedl Roman Línek.

Andrej Babiš, Alena Schillerová, Klára Dostálová a Adam Vojtěch za doprovodu hejtmana Martina Netolického a radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra navštívili Pardubickou nemocnici, kde se setkali s vedením akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Zde hejtman představil hospodářskou činnost této společnosti. "Za posledních sedm let se nám podařilo i díky fúzi nemocnic stabilizovat hospodářskou situaci. Nyní se daří Nemocnici Pardubického kraje investovat z vlastních zdrojů," uvedl Martin Netolický. Mluvilo se také o nedostatku personálu. Poté se zástupci vlády a kraje potkali se zástupci všech třinácti odborových svazů působících v Nemocnici Pardubického kraje. Hovořili především o financování zdravotnictví.

14:30:
Delegace v čele s Andrejem Babišem a hejtmanem Martinem Netolickým navštívila Larischovu vilu, kde položením květin vzdali hold obětem heydrichiády. Larischovou vilou je provedl předseda Čs. obce legionářské Chrudim František Bobek. Tématem debaty je projekt obnovy a celková rekonstrukce chátrající národní kulturní památky a přeměna na muzeum heydrichiády.

"K opravě Larischovy vily se stavíme čelem, jsme připraveni uvolnit prostředky ve výši 15 milionů korun, bez pomoci státu to však nepůjde. Očekáváme, že se přidá i město Pardubice. Pan premiér mě vyzval k třístrannému jednání. Je znát jeho ochota projekt podpořit, aktivně se ovšem musí zapojit i město Pardubice," uvedl hejtman Netolický.

15:00:
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil s radním pro zdravotnictví Ladislavem Valtrem multioborový pavilon, jejich kroky pokračovaly na Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje, kde si prohlédli vozový park a dispečink, pak debatovali nad otázkou akreditace oboru nebo potřebou vytvořit v Pardubickém kraji fungující síť urgentních příjmů. Poté se přesunuli do Léčebny dlouhodobě nemocných Rybitví, kde se setkali se zástupci krajských zařízení v oblasti následné péče.

15:30:
Robert Plaga s Bohumilem Bernáškem se setkali v Domě hudby s ředitelem pardubické konzervatoře Daliborem Hlavou. Ministr se zajímal o úroveň absolventů a uměleckou činnost školy, zúčastnil se také závěrečných ročníkových zkoušek a zavítal do výuky. Na závěr programu diskutoval s řediteli škol v Pardubickém kraji o otázkách zvyšování platů zaměstnanců v regionálním školství či klesající úrovni žáků v maturitních oborech a nezbytnosti stanovit přísnější kritéria pro přijetí žáků do těchto oborů.

Ministr kultury si prohlédl areál Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a seznámil se s podrobnostmi nominace do UNESCO. "Spolu s vedením hřebčína jsme řešili další potřebné investice do tohoto výjimečného a nádherného areálu. Už pět set let se zde chovají nepřetržitě koně a v současné době slouží k výcviku kočárových ceremoniálních koní," řekl náměstek hejtmana Roman Línek. Návštěvu ministra kultury uzavřelo setkání s řediteli profesionálních institucí "živé kultury" - Východočeského divadla, Komorní filharmonie, Barocco Sempre Giovane a pardubické konzervatoře.

Milan Hnilička a René Živný navštívili atletický stadion Dukla Pardubice, kde hovořili o projektu Dukla sportovní a snaze získat podporu od státu. Poté se přesunuli na dostihové závodiště. Zde debatovali o tom, zda jsou dostihy sport, či kulturní událost, případně zemědělská záležitost. Mluvili také o zařazení Velké pardubické mezi významné akce po vzoru filmového festivalu v Karlových Varech. Diskutovali i o menších investicích, například do bezpečných překážek pro koně a jezdce.

16:00:
Poslední zastávkou premiéra, ministryně financí, ministryně pro místní rozvoj a hejtmana byl nedokončený obchvat Chrudimi a Slatiňan. "Nejdůležitější stavbou na silnici první třídy je obchvat Chrudimi a Slatiňan. Chtěl jsme upozornit na jeho důležitost a ukázat, že končí v kukuřici. Samozřejmě chceme, aby byl dokončen co nejdříve," řekl hejtman Martin Netolický.

17:00:
Celodenní program skončil ve Výstavním a společenském centru IDEON tiskovou konferencí a setkáním členů vlády ČR s občany.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

22:08 Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

Balíkovna přichází na trh s novým produktem. Domovní box pro rodinný dům je jednoduchý způsob, jak s…