„Den českého piva je svátkem všech milovníků poctivého českého ležáku a my jsme se letos rozhodli jít jinou cestou, než ostatní pivovary. Nechceme pivařům předkládat speciál uvařený jen pro tuto příležitost, který už nikdo nebude mít šanci jindy ochutnat. Neholdujeme pivním experimentům, a proto budeme rádi, když si s námi naši příznivci připijí poctivým českým pivem, svijanskou 450, která je na trhu od konce minulého roku,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.
Výroční svijanská 450 je nejnovějším přírůstkem ve Svijanech a dá se označovat jako nejtradičnější české pivo. Vyrábí se stejně jako všechna ostatní svijanská piva tradičním varním postupem s velkým podílem lidské práce. „Mezi surovinami najdete jen český a moravský humnový slad z malých, nezávislých sladoven, vodu z našich studní a vlastní žatecký chmel s významným podílem původního Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku, který je dnes téměř na vymření, a proto bývá nahrazován přešlechtěnými „meristémy“. Máme výhodu, že si chmel pěstujeme na vlastních chmelnicích ve vyhlášené oblasti Polepských blat, takže se nás tolik nedotýkají případné výkyvy v úrodě,“ dodává Menšík. Právě tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku dodává pivu chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo z poloviny minulého století.
V tuto chvíli můžete svijanskou 450 ochutnat ve 130 pečlivě vybraných hospodách a restauracích po celé republice, jejichž přehled najdete na: http://pivovarsvijany.cz/mapa450/.
„I když se většina pivovarů snaží obhospodařit co největší kus trhu, u nás zvítězila snaha o kvalitu nad kvantitou a Čtyřistapadesátku nedáme úplně každému, kdo o ni projeví zájem. Vážíme si všech svých piv i práce poctivých hospodských, a proto jsme se rozhodli Čtyřistapadesátku umožnit čepovat jen podnikům, které věnují pivu správnou péči,“ říká Petr Menšík. To je důvod, proč pivovar přistoupil k označování restaurací, které splnily přísné požadavky na čepování 450. Nárok na samolepku Tady čepujeme „450“ s pořadovým číslem má pouze podnik s čistým výčepem, pravidelnou sanitací, čepováním pod tlakem směsného plynu a disponující chladnými skladovacími prostory pro sudy. K číslovaným samolepkám Svijany přistoupily proto, aby nemohlo docházet k jejich falšování a pivo se do neprověřené restaurace nemohlo dostat jinou cestou, než od pivovaru. „I když se někomu mohou zdát tyto kroky z naší strany nesmyslně přísné, věřím, že přispějí ke zlepšení prostředí v restauracích u nás, podpoří dobré restaurace a v důsledku zvýší zájem Čechů o čerstvě načepované pivo v příjemném podniku s dobrým pivem,“ říká na závěr Petr Menšík.
Více informací o pivovaru naleznete na www.pivovarsvijany.cz nebo na www.facebook.com/svijany.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva