Kolonoskopie umožňuje lékaři prohlédnout dolní část trávicí trubice – konečník a tlusté střevo – prostřednictvím kolonoskopu, což je přístroj, který se skládá z ohebné hadice, optického aparátu, malých pracovních nástrojů, procesoru a obrazovky, na níž lékař vidí obraz střevní stěny. Při vyšetření lze zároveň bezbolestně odebrat vzorek tkáně nebo odstranit malé střevní nádorky, tzv. polypy.
Pro úspěšné vyšetření je nezbytná dokonalá příprava pacienta, která spočívá ve vyprázdnění střev. Lékař vám jistě vysvětlí, jak máte před výkonem postupovat. Tři dny před vyšetřením se jí pouze kašovitá strava a den před vyšetřením jsou dovoleny pouze tekutiny. Do večera byste měl vypít asi 4 litry tekutiny a užít přesnou dávku lékařem předepsaného projímadla. Musíte počítat s tím, že se budete opakovaně postupně vyprazdňovat; proto je vhodné být v domácím prostředí. Den před vyšetřením užijte jen nejnutnější léky (pozor, léky na ředění krve je třeba vysadit po dohodě s ošetřujícím lékařem většinou už týden předem).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva