Jídelníček českého strávníka se za několik posledních let změnil k nepoznání. Na vzestupu je drůbeží maso, které se v posledních dvou letech drží na prvním místě. Nárůst obliby kuřecího masa může souviset i s osvětou a se snahou o zdravý životní styl. Červená masa jsou totiž v poslední době považována za méně zdraví prospěšná než bílé maso, tedy ryby a drůbež. Poukazuje na to například Kateřina Vlachová z firmy Beskydské uzeniny: „My vnímáme, že zdravý životní styl je nyní trend. V konzumaci masa se projevuje, že poptávka po kuřecím mase neklesá, spíš naopak a trošičku nám jde do ústraní vepřové maso.“
Vepřové, ale především hovězí maso, se konzumuje v daleko menší míře než drůbež. Podle odborníků to však není špatná zpráva, pozorují stále větší zájem o složení potravin a s tím související příklon ke kvalitě, za kterou jsou ochotni zákazníci i připlatit. „Je to sice pomaličku rostoucí trend, ale opravdu k tomu dochází. Lidem není jedno, co jedí, chtějí hodně informací o tom, co výrobek obsahuje, z čeho se skládá. Zajímají se i o výživové hodnoty a procentuální obsah masa v uzeninách. Sledujeme rostoucí zájem o výrobky s vyšším obsahem masa, s vyšším obsahem bílkoviny. Na našich podnikových prodejnách je nejprodávanější šunka nejvyšší jakosti, která stojí 220 korun za kilogram,“ dodává Kateřina Vlachová.
„Pokud lidé hledají kvalitu, za kterou si rádi připlatí, je to určitě pozitivnější, než kdyby kupovali množství nekvalitních výrobků,“ říká výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. „A tento pozitivní trend nesledujeme jen u masa, ale i u dalších potravin či zboží. Tato poptávka dává příležitost výrobcům, kteří mají do budoucna velký potenciál, a to jsou většinou i naši obchodní partneři,“ dodává Petr Manda.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva