„Zájem o potraviny se odráží i pozorností v „oficiálních“ médiích,“ podotýká Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů (SČS), a dodává: „Jako spotřebitelská organizace, která má snahu zprostředkovávat informace objektivní a přiměřeně ověřené, vnímáme velmi citlivě, že právě média se nezřídka podílejí na šíření informací jednostranných, neověřených anebo při nejmenším zavádějících.“ Opakovaně se to projevuje např. v komentování používání tzv. éček (přídatných látek). Ještě větší nebezpečí vnímá Sdružení v prostoru, který dostávají různí samozvaní výživoví poradci, šířící totální bludy jako nezpochybnitelné pravdy, aniž by byla možná konfrontace s odborníkem, který by je mohl obvykle namístě vyvrátit.
SČS představuje několik nástrojů, kterými se snaží přispět k tomu, aby šířené dezinformace nenacházely mezi spotřebiteli úrodnou půdu.
Na webu s názvem domény www.spotrebitelzakvalitou.cz (ZDE) se SČS v sekci Téma dne zabývá vybranými aktuálními informacemi z oblasti potravin. Cílem je co nejobjektivněji vysvětlit situaci na dané téma. Před časem jsme se zde věnovali tématu nabídek zařízení na úpravu pitné vody pro domácnosti. Zcela nedávno jsme podrobili kritice navrhovaný zákon o víně a vinohradnictví, který je příkladem necitlivé regulace něčeho, co si spotřebitel regulovat nepřeje, alespoň na navrženým způsobem. Aktuálně zde SČS vystavilo komentář k nové vyhlášce o požadavcích na maso a masné výrobky (zkr.). Spolu s výrobci SČS úzce spolupracovalo na připomínkách ministerského návrhu a vzniklo docela slušné konsensuální dílo. Uvedený komentář distribuujeme pro informaci i s touto zprávou.
„Na uvedeném webu se ovšem zabýváme i konkrétními případy šířených dezinformací,“ pokračuje Dupal, „když v sekci Bludy a fámy upozorňujeme na vybrané příklady, a ve spolupráci s renomovanými odborníky reagujeme a pokoušíme se uvádět věci na pravou míru.“ Zaujala nás mohutná kampaň vedená proti kafíčku s mlékem, či vážná varování před konzumací citrusů v létě, v obou případech s údajným rakovinotvorným účinkem. Jiné poplašné zprávy hovořily o křehčeném ovoci na trhu. Palmový olej v potravinách je nepochybně citlivé téma, ale ekologický aspekt nemůže být omluvou pro výživovou demagogii. Dalším tématem, kterým se SČS zabývalo bylo nabádání k odkyselování našeho organizmu, atd. Některé bludy a fámy naši odborníci dehonestovali poměrně snadno – autoři některých dezinformací zůstali svými znalostmi chemických procesů někde v 8. třídě základní školy, jiné jsou sofistikovanější.
SČS jako další nástroj připomíná svou edici „Jak poznáme kvalitu?“, kterou realizuje v rámci priorit České technologické platformy pro potraviny. Publikace mají podporovat vnímání kvality potravin včetně identifikace určujících kvalitativních činitelů při výběru potravin. Edice je každoročně rozšiřována o další komodity potravin na trhu a jejími autory jsou vždy odborníci z daného oboru. Počet titulů už je ve třetí desítce, v letošním roce byla řada doplněna o témata luštěnin a obilovin, čaje, nealkoholických nápojů „a v neposlední řadě i o titul „Vyvážená strava a výživa“, doplňuje Dupal, „přičemž autory Turek, Šíma, Michalová na tiskové konferenci můžeme přivítat. Kromě autorství na této publikaci se pánové MUDr. Bohumil Turek, CSc. a RNDr. Petr Šima, CSc. podíleli a nadále budou podílet na rozkladu některých fám a mýtů.“
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva