SPELOS: Další úbytek peněz ve státním rozpočtu!

17.08.2012 10:41 | Zprávy

K ilegálům v herním průmyslu se přidávají firmy nabízející online poker.

SPELOS: Další úbytek peněz ve státním rozpočtu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů SPELOS dlouhodobě upozorňuje na fakt, že státní rozpočet ročně přichází o miliardy korun kvůli ilegálům v herním průmyslu. Těch stále přibývá a není divu. Ministerstvo financí jim totiž zatím nestanovilo jasná pravidla. Zdaleka se přitom nejedná pouze o nelegální zahraniční provozovatele internetových heren a sázkových portálů, jejichž ilegální billboardy zaplavují celou republiku.

 „Legislativní díry“ využívají také společnosti, které nelegálně provozují prostřednictvím vlastních internetových stránek on – line poker. Konkrétně se jedná například o internetovou adresu www.sharerapidpoker.cz, jejímž prostřednictvím umožňuje pravděpodobně česká obchodní společnost ShareRapid účast na sázkových hrách. Sdružení SPELOS již v této souvislosti podalo na Ministerstvo financí podnět k prošetření.

„K provozu těchto karetních sázkových on-line her je totiž dle českého právního řádu nutné splnit všechny zákonné podmínky a být držitelem povolení Ministerstva financí. To ale rozhodně není případ výše uvedené společnosti. Ta má v předmětu podnikání uvedeny pouze běžné obchodní činnosti, přitom umožňuje hrát ve virtuálním prostoru, který nazývá první českou ryze pokerovou hernou, sázkové karetní hry,“ vysvětluje Petr Vrzáň.

On-line poker navíc představuje velká rizika. Každý potenciální účastník hry se sice musí zaregistrovat, to však samozřejmě pouze prostřednictvím internetu a tedy bez řádné kontroly. Poskytne tak osobní údaje a informace, které by mohl provozovatel portálu lehce zneužít.

„Neexistují zde žádná účinná opatření k zamezení hry mladistvých, kontrola ze strany státního dozoru ani odvodové a daňové povinnosti, čímž dochází k daňovým únikům. A ty nejsou právě malé - webové stránky této společnosti totiž mají jen na sociální síti Facebook více než 5 000 fanoušků.  Pochopitelně bez toho, aby z provozu online her měl stát, obce či města jakýkoliv užitek,“ upozorňuje na rizika výkonný ředitel SPELOS a dodává, že vklady účastníků těchto her lze provést bankovním převodem, pomocí PayPal nebo SMS.

V případě, že Ministerstvo financí neučiní patřičné kroky vedoucí k zamezení dalšího neoprávněného provozu a daňových úniků ze strany této společnosti, může být tato laxnost zneužita dalšími nelegálními provozovateli!

Představitelé legálního herního průmyslu, ze kterého by veřejné rozpočty mohly podle odhadů letos získat až deset miliard korun, proto vyzývají odpovědné instituce, aby konečně zabránily porušování loterního zákona a legislativně jasně vymezily postavení a především zdanění ilegálních internetových provozovatelů.

Petr Vrzáň
výkonný ředitel SPELOS

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jr

Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy odmítají rozhodnutí Evropské komise

19:15 České dráhy odmítají rozhodnutí Evropské komise

Evropská komise ve středu oznámila, že shledala České dráhy odpovědné za porušení antimonopolních zá…