Příslušný hongkongský úřad – Centrum pro bezpečnost potravin, schválil tři české podniky, které mohou již nyní začít vyvážet vepřové maso do této lokality. Vývozy budou muset splňovat podmínky stanovené hongkongskou stranou a v první fázi budou probíhat ve zkušebním režimu, kdy první tři zásilky budou podrobeny důkladnějším kontrolám.
Schvalovací proces kromě písemných procedur zahrnoval také audit, při kterém inspektoři z hongkongského Centra pro bezpečnost potravin v květnu 2019 zkontrolovali úroveň českého veterinárního dozoru v celém potravinovém řetězci „od farmy až po vidličku“. V průběhu auditu kontrolovali farmu s chovem prasat, porážku prasat i závod vyrábějící masné výrobky. Dále navštívili také výrobnu krmiv pro hospodářská zvířata a Národní referenční laboratoř pro africký a klasický mor prasat ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě, kde se zajímali zejména o úspěšnou likvidaci afrického moru prasat na našem území.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva