V ČR aktuálně existuje cca 45 000 provozoven společného stravování otevřeného typu, inspektoři SZPI mohou vykonávat kontroly pouze ve 30 000 z nich, kde dozor provádí namísto Krajských hygienických stanic již více než 6 let.
SZPI jako jediná dozorová organizace v ČR kontroluje celé spektrum požadavků potravinového práva: (1.) hygienické požadavky – zajištění provozní hygieny (pravidelný úklid, čištění a sanitace), prevence šíření onemocnění z potravin, postupy k regulaci škůdců, (2.) mikrobiologická kontrola – přítomnost zdraví škodlivých mikroorganismů např. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., Escherichia coli, noroviry, mikrobiologická kritéria hygieny – koliformní bakterie, enterokoky, (3.) hygiena osobní – zdravotní způsobilost zaměstnanců, (4.) bezpečnost potravin – např. přepálené fritovací oleje, kontaminovaný led k přípravě nápojů, mikrobiologicky závadné zmrzliny, (5.) označování – např. alergeny, (6.) kvalita a falšování (šizení) potravin – např. záměna dražších druhů mas za levnější, vydávání rostlinných náhražek za sýr, smetanu, atd.
SZPI považuje za neudržitelné, aby 30 000 provozoven společného stravování bylo podrobováno komplexní kontrole od hygienických požadavků vč. zdravotního způsobilosti zaměstnanců, přes bezpečnost, falšování a jakost pokrmů až po označování a kontroly ve zbylých 15 000 provozovnách mimo kompetenci SZPI se zaměřovaly primárně na hygienu a ostatní aspekty potravinového práva včetně falšování zde hrály zcela okrajovou roli. To vytváří nerovné podmínky pro podnikatele a dvojí standard ochrany práv spotřebitelů.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva