Správa železnic: Vlaky zrychlí na dalším úseku pod Krušnými horami

04.08.2024 11:27 | Tisková zpráva

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce trati z Kyjic do Chomutova. Přestavbu bezmála osmikilometrového dvoukolejného úseku pod Krušnými horami provedou společnosti COLAS CZ a COLAS Rail. Jejich nabídková cena byla 1 925 599 284 korun.

Správa železnic: Vlaky zrychlí na dalším úseku pod Krušnými horami
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Modernizací projdou dvě zastávky, současně se zvýší traťová rychlost. Zahájení prací je v plánu letos v srpnu, hotovo bude v polovině roku 2027. Předpokládané celkové náklady stavby přesahují 3 miliardy korun. Traťový úsek, který projde rekonstrukcí, vznikl v 80. letech minulého století v souvislosti s postupující těžbou hnědého uhlí. Jeho největší dominantou je 418 metrů dlouhá Vrskmaňská estakáda, která mimo jiné překonává vodní nádrž Újezd.

Součástí stavby je celková rekonstrukce trati, proměnou projdou zastávky Chomutov město a Jirkov zastávka, které získají rozšířená nástupiště a bezbariérové přístupy. Podchod v Jirkově se prodlouží, čímž vznikne přístup k vlakům i od obce Otvice. Pro zvýšení bezpečnosti provozu se vybuduje nový podchod spojující Otvice s obchodní zónou. Přejezd v Chomutově mezi Kamencovým jezerem a místním zooparkem nahradí lávka.

Celkové investiční náklady stavby s názvem Rekonstrukce trati v úseku Kyjice – Chomutov činí 3 027 952 665 Kč bez DPH. Projekt je navržen ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021–2027. Celková výše způsobilých nákladů projektu je 2 788 198 587 Kč. Navržená míra podpory EU je 80,75 % ze způsobilých nákladů, výše dotace tak může maximálně činit 2 251 470 359 Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DIAMO: Sociální centrum změnilo sídlo, pracoviště pro osobní kontakt s klienty zůstává zachováno

13:21 DIAMO: Sociální centrum změnilo sídlo, pracoviště pro osobní kontakt s klienty zůstává zachováno

Státní podnik DIAMO informuje o změně sídla Sociálního centra, které přešlo od 1. září 2024 organiza…