Státní veterinární správa: Mražená kachna z Polska obsahovala salmonely

17.11.2021 12:11 | Tisková zpráva

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu distribuovala mražená kachna z Polska, v níž byla zjištěna přítomnost salmonel. SVS informaci o zdravotně závadném výrobku obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Část zásilky se podařilo stáhnout z prodeje, část se již prodala či zkonzumovala.

Státní veterinární správa: Mražená kachna z Polska obsahovala salmonely
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Spotřebitelé, kteří mají maso doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v prodejně, ve které jej zakoupili. Identifikace výrobku:

Název: pekingská kachna mražená
Datum minimální trvanlivosti: 31. 8. 2024
Šarže: P-687
Výrobce: DROP S.A ul. Al. Wojska Polskiego 1, 63-500 Ostrzeszów: Zakład w Kępnie ul. Wrocławska 7, 63-600 Kępno, WNI: 30083901
Příjemce: HOPI s.r.o., Zděbradská 74, 25101 Říčany

Dle informací, uvedených v systému RASFF, byla ve výše uvedené šarži kachního masa ve Slovinsku zjištěna přítomnost salmonely (Salmonella Enteritidis). Při následném došetřování u polského výrobce bylo pak zjištěno, že stejná šarže byla distribuována i do dalších zemí včetně ČR.

Kontrolou u příjemce zásilky v Říčanech bylo zjištěno, že výrobek dále směřoval ke dvěma obchodníkům, konkrétně k pražské firmě Jakub Kubín, s. r. o. a společnosti MART-IN s.r.o se sídlem v Neštědicích v Ústeckém kraji.

Dle informací zjištěných při došetřování případu se již předmětná šarže na trhu nenachází. Celkem 1138 kilogramů se podařilo stáhnout z distribuce. Naopak 1627 kilogramů výrobku bylo spotřebováno či prodáno konečným spotřebitelům. Stažené zboží bude neškodně odstraněno provozovatelem na jeho náklady.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u drůbežího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci další potraviny a prostředí infikovanou potravinou a kuřecí maso neomývat. Více ZDE.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vládní výbor pro strategické investice řešil rozvoj lidských zdrojů i stavbu vysokorychlostních tratí

10:17 Úřad vlády: Vládní výbor pro strategické investice řešil rozvoj lidských zdrojů i stavbu vysokorychlostních tratí

Ve čtvrtek 21. listopadu 2024 se ve Strakově akademii konalo již sedmé zasedání Vládního výboru pro …