Bylo zkontrolováno celkem 56 prodejních míst, což bylo 20% z míst celkově nahlášených. Kontrolní činnost byla prováděna na základě vyhodnocení pochybení prodejců ryb v minulém roce, cenným vodítkem byly rovněž podněty spotřebitelů.
Inspektoři ve 2 případech zaznamenali závady, které budou dále řešeny ve správních řízeních. Jednalo se o pochybení v jak v hygieně prodeje, tak v oblasti ochrany zvířat proti týrání. V oblasti týrání zvířat bylo zjištěno nedostatečné okysličení vody. V oblasti hygieny prodeje pak byly zjevné závady v hygieně při zabíjení a kuchání ryb a závady v manipulaci s odpady.
Ve srovnání s loňským rokem, kdy byly zaznamenány nedostatky v 8 případech, lze konstatovat vylepšení podmínek vánočního prodeje ryb.
Kontroly byly zaměřeny rovněž na ověření průkaznosti prodeje chráněného zeměpisného označení „Třeboňský kapr“ a chráněného označení původu „Pohořelický kapr“, v této oblasti byla zjištění vyhovující.
Laboratorním vyšetřením byl odebrán vzorek k ověření deklarovaného množství omega-3 mastných kyselin v rybím mase. V současnosti probíhá laboratorní testování.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva