„Firmy bojují s nedostatkem zaměstnanců. Z dat, která máme k dispozici, jasně vyplývá, že nabídka práce jednoznačně převyšuje poptávku,“ říká Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce a dodává: „Situace tak nahrává zejména brigádníkům a všem, kdo hledají krátkodobou práci. Zaměstnavatelé jim nyní budou moci nabídnout i vyšší mzdy.“
Kvůli enormnímu nedostatku personálu se zvláště podniky v regionech s nízkou nezaměstnaností nachází ve složité situaci. Z té je částečně mohou dostat právě brigádníci, o které se letos firmy budou přetahovat. Rozhodovat potom bude především výše mzdy. Oproti loňskému roku porostou odměny i za sezónní práce. A to až o deset procent. Nejlépe na tom budou pracovníci v Praze.
„Zatímco v regionech si vydělají číšníci a servírky minimálně 60 korun za hodinu, v Praze si přijdou až na dvojnásobek. Navíc si polepší i o spropitné. V oboru stavebnictví se hodinová odměna pohybuje u stavebních dělníků v regionech okolo 80 korun. Zedníci si vydělají i 110 korun za hodinu. Opět platí, že v Praze si přijdou na lepší odměnu,“ komentuje mzdy v jednotlivých oborech Černá.
Nabídek pracovních míst v gastronomii je od února o 10 procent více. A ještě přibydou
„Ke konci dubna nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR téměř 1 000 krátkodobých zaměstnání. Nejčastěji hledali pomocné pracovníky v zemědělství, lesnictví, rybářství, dále v oblasti těžby a ve stavebnictví. Zájem měli i o obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky, kvalifikované pracovníky ve stavebnictví a pomocné pracovníky ve výrobě,“ vyjmenovává generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Většina firem ale hledá brigádníky spíše prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance“.
Nabídka sezónních prací roste dle dat inzertního webu a novin Annonce zejména v oblasti gastronomie. „Za poslední čtvrtletí vzrostla nabídka pozic v gastronomii o 10 procent. A dá se předpokládat, že nadále poroste. Zaměstnavatelé totiž potřebují posílit personál na letních zahrádkách. Uplatnění však najdou i obsluhy různých sezonních bister, která jsou otevřená během léta – například zmrzlináři nebo prodavači cukrové vaty,“ uzavírá Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva