Úřad vlády: Premiér Petr Fiala navštívil Bezpečnostní informační službu

17.10.2022 19:38

Předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil v pondělí 17. října 2022 sídlo Bezpečnostní informační služby. Po 24 letech byl tak teprve druhým vysoce postaveným představitelem státu, který po jednání společně s ředitelem BIS veřejně vystoupil. Prvním byl tehdejší prezident Václav Havel v roce 1998.

Úřad vlády: Premiér Petr Fiala navštívil Bezpečnostní informační službu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

V rámci dnešní návštěvy se premiér Petr Fiala seznámil s výroční zprávou za rok 2021. Jednal s ředitelem BIS Michalem Koudelkou a jeho týmem. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Setkání se uskutečnilo ve dnech, kdy uplynulo 8 let od tragického výbuchu ve Vrběticích. Při něm zemřeli dva lidé a výbuchy způsobily miliardové škody. Právě díky práci bezpečnostních složek včetně BIS se podařilo zjistit spojitost mezi ruskou rozvědkou a těmito výbuchy. Předseda vlády pochválil vzájemnou spolupráci a ocenil BIS za to, jak přispívá k ochraně zájmů ČR a jejích občanů.

„Informace, které vláda i já osobně od BIS dostáváme a se kterými je v podobě neutajované části výroční zprávy seznamována také veřejnost, se ukazují jako přesné a v současné době i velice důležité,“ uvedl Fiala.

Premiér také zmínil, že svou osobní návštěvou by rád vyjádřil zájem vlády o činnost BIS, a tím i poděkoval těm, kteří pracují v tajných službách pro český stát.

Význam bezpečnostních složek podle premiéra Petra Fialy v současné mezinárodní situaci vzrůstá, zejména kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé  stromy novými

10:04 Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé stromy novými

Do jarní výsadby nové zeleně se pustili v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Na šest vzrostlýc…