Úřad vlády: Strakova akademie se otevře veřejnosti 28. září, v Den české státnosti

27.09.2024 10:17 | Tisková zpráva

Úřad vlády České republiky v sobotu 28. září na Den české státnosti otevře sídlo vlády, Strakovu akademii. Veřejnost bude mít příležitost nahlédnout do zasedacího sálu vlády nebo do nově zrekonstruovaného tiskového sálu. Zároveň se v tento den na zahradě Strakovy akademie otevře výstava historických automobilů i motorky, kterou využívala Hradní stráž v druhé polovině minulého století.

Úřad vlády: Strakova akademie se otevře veřejnosti 28. září, v Den české státnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Strakova akademie, postavená v letech 1891-1895, sloužila jako ústav pro nemajetné české šlechtice, kteří v budově získávali šlechtické dovednosti, jako šerm, plavání nebo rozšířenou výuku cizích jazyků. V období I. světové války akademie fungovala jako vojenský lazaret a v průběhu období první republiky byla sídlem státních úřadů i např. dívčího internátu. Sídlem vlády se objekt stal v roce 1939 a s krátkou přestávkou let 1942-1945 je jím až dodnes.

Trasa prohlídky povede přes vstupní halu do zasedacího sálu vlády, následně k fotogalerii všech českých a československých premiérů, až do nového i starého tiskového sálu. Prohlídku návštěvníci zakončí na zahradě.

Prohlídky budou probíhat od 9 do 16 hodin, kdy se na trasu pod vedením průvodce vydá poslední skupina. Výchozím bodem pro ně bude hlavní vchod do Strakovy akademie na nábřeží Edvarda Beneše. V letošním roce se Strakova akademie otevře ještě jednou, a to ve státní svátek 28. října.

Výstava historických vozidel

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3190 lidí

Spolu se Dnem otevřených dveří ve Strakově akademii se bude na její zahradě, která se v sezoně o sobotách otevírá veřejnosti, konat výstava historických automobilů z druhé poloviny minulého století. „Výstava historických automobilů navazuje na úspěch loňské prezentace, která přilákala o státním svátku na zahradu více než 2000 návštěvníků. I letošní rok chceme veřejnosti ukázat další retro automobily nebo motocykl Hradní stráže BMW R69S,” uvádí zástupce vedoucí Úřadu vlády ČR a vrchní ředitel Sekce pro právo a ekonomiku Filip Minář.

Expozice bude zdarma přístupná veřejnosti od 10 do 18 hodin. Vstup na zahradu Strakovy akademie je z Kosárkova nábřeží. Výstavu pořádá Úřad vlády ČR ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha a Retro Auto Muzeem ze středočeských Strnadic, jehož sbírka čítá přes 200 automobilů.

Upozorňujeme, že prohlídka Strakovy akademie (vstup na prohlídku z nábř. E. Beneše) bude zakončena vstupem do zahrady (východ na Kosárkovo nábř.). Z výstavy automobilů v zahradě Strakovy akademie (vstup na výstavu z Kosárkova nábř.) ovšem nebude možné přímo navázat na prohlídku Strakovy akademie.

Návštěvníci mohou také o nadcházejícím víkendu naposledy navštívit Vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. V uplynulé sezóně byla prohlídková trasa ve vile rozšířena o nahlédnutí do apartmánu o dvou pokojích v patře jihozápadního křídla, které jsou spojeny se soukromým životem Hany Benešové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vlaky se do Bohumína vrátí dřív, Správa železnic otevře důležitý koridor o víkendu

13:21 Vlaky se do Bohumína vrátí dřív, Správa železnic otevře důležitý koridor o víkendu

Klíčový koridorový úsek z Ostravy-Svinova přes Bohumín do Dětmarovic bude v provozu od sobotního odp…