VLS: Dobrá zpráva pro cyklisty a turisty. Repešský žleb bude otevřen

12.08.2024 10:05 | Tisková zpráva

Práce na likvidaci kalamity po červnových bouřkách v oblasti nad Plumlovem je v plném proudu. Po měsíci intenzivního úsilí se nyní otevře turistům oblíbená část zvaná Repešský žleb.

VLS: Dobrá zpráva pro cyklisty a turisty. Repešský žleb bude otevřen
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Popadané, vyvrácené anebo do sebe zavěšené stromy. Tak to stále vypadá v lesích vojenského újezdu Březina u Plumlova, kde červnové bouřky způsobily škody na území asi 15 tisíc ha. Celý postižený prostor musely Vojenské lesy a statky pro veřejnost uzavřít. „Kalamitu zpracováváme podle plánu. Jedná se o velmi rozptýlené a nebezpečné pracoviště, proto musí práce probíhat opatrně se zřetelem na zdraví a bezpečí lesníků. Nicméně dobrou zprávou je, že od pondělí 12. srpna opět zpřístupníme oblíbenou cyklotrasu Repešským žlebem, která spojuje Hamry a Repechy,“ uvedla Eva Weisgärberová z divize VLS Plumlov s tím, že zbytek zasaženého území bude i nadále uzavřen.

V současné době se pracuje na nejvíce zasaženém území, které se nalézá na přibližně 2000 ha. Velkou komplikací je pro lesníky těžký terén, ve kterém převažují prudké svahy. I proto bude nyní nově dřevorubcům pomáhat lesní lanovka. Ta pomůže s tím, dostat vytěžené dřevo z těžce dostupného terénu. Už nyní se plánuje obnova lesa, kdy maximálně do dvou let proběhne zalesnění. „Počítáme s výsadbou buků, dubů či smrků,“ dodala Eva Weisgärberová.

Zákaz vstupu do zbytku území platí do 15. září letošního roku.

Dotčená oblast je vyznačena na místě zákazovými cedulemi, informaci obdržely přilehlé obce a je označena i v aplikacích pro turisty a cyklisty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

11:12 VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence trpí stále více lidí. Vloni se tak léčilo více než 6…