První kontrola se uskutečnila v Praze 10 – Hostivaři. V neschváleném skladu zde bylo skladováno 740 kilogramů sušeného kojeneckého mléka původem z Velké Británie. Teplotní limit v rozmezí 5 – 20 °C daný výrobcem pro skladování výrobku byl v době kontroly překročen o více než deset stupňů, když teplota ve skladu v době kontroly přesáhla 31 stupňů (jak je patrné z fotografie). Úřední veterinární lékaři zakázali uvádění produktu na trh a sušené mléko bylo následně zlikvidováno asanačním podnikem.
Druhý neschválený sklad byl zjištěn v Praze 9 – Vysočanech. Uloženo zde bylo 100 kg zmrazených masných polotovarů (karbanátků, čevapčiči) původem z Bulharska. Podobně jako zásilka sušeného mléka nebyl ani příchod tohoto zboží navíc dopředu hlášen SVS, jak ukládá legislativa.
Společnostem, které se na obchodování a uložení těchto produktů podílely, hrozí pokuta za skladování živočišných produktů v neschválené provozovně ve výši až jednoho milionu korun. V případě kojeneckého mléka v nevyhovujících teplotních podmínkách hrozí navíc za nesplnění požadavků na bezpečnost potravin sankce ve výši až 10 milionů korun.
Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele. Při provozování neschváleného skladu není zaručeno dodržování platné legislativy, zejména skladovacích podmínek (což se ve výše zmíněném případu sušeného mléka potvrdilo), dodržování správné hygienické praxe a systémů založených na analýze nebezpečí (tzv. HACCP) či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu. Nedodržením skladovacích podmínek sušeného mléka již nelze zaručit bezpečnost potraviny po dobu její trvanlivosti, zejména jedná-li se o potravinu určenou kojencům jakožto nejcitlivější skupině spotřebitelů.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva