Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

21.09.2024 7:31 | Tisková zpráva

Od čtvrtka pomáhá téměř stovka odsouzených v jedné z oblastí nejvíce postižených nedávnými povodněmi. Přímo v Krnově vězni odklízí následky po povodních, v tuto chvíli se soustředí na budovy, jako jsou školy, školky, ale třeba také nemocnice. Jedna z pracovních skupin pomáhá také v pobočce nemocnice v Albrechticích nebo přímo v krnovské nemocnici. Vězeňská služba ČR okamžitě zareagovala na nastalou tragickou situaci. Z více jak 20 věznic, které nebyly zasaženy povodněmi, byli vybráni odsouzení, kteří byli právě za účelem pomoci s pracemi po povodních převezeni do Moravskoslezského kraje. Tento přesun vězňů byl realizován za dva dny. Takto rozsáhlá pomoc je v historii Vězeňské služby ČR unikátní a první svého druhu. Hejtmanům a starostům obcí ji hned na počátku hrozících povodní nabídl generální ředitel vězeňské služby.

Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Odsouzení, kteří na místo dorazili ve středu, byli toho času první, kteří začali s takto rozsáhlou pomocí Krnovu. Ten se stal symbolem letošních záplav, došlo zde k mohutnému poškození budov, pozemků i přírody. Právě dnes pomáhá v Moravskoslezském kraji 128 vězňů, většina z nich je právě v Krnově. Mezi pomáhajícími odsouzenými je také sedm žen z Věznice Opava. S odstraňováním následků povodní pomáhají každý den zhruba od sedmi hodin ráno a pracují do večerních hodin, dokud je na práci vidět. Vězeňská služba ČR zajišťuje dopravu odsouzených z věznic na místo přidělené práce a zase následný odvoz. Pracujícím vězňům zajišťuje adekvátní ošacení, stravu a případně také ochranné prostředky a dezinfekci. Taktéž bylo pro všechny pracující vězně v povodňových oblastech zajištěno plné očkování na žloutenku typu A a případně tetanu. Možnost očkování je samozřejmě dobrovolná. Mnozí odsouzení také projevili velkou solidaritu v tom, že svoji práci, za kterou jsou finančně odměňováni, vyměnili dočasně za dobrovolnické pomocné práce. 

Do pomoci lidem, které povodně zasáhly, se zapojili samozřejmě také zaměstnanci a příslušníci Vězeňské služby ČR. Jednak byli někteří příslušníci dočasně převeleni do záplavových oblastí, jednak se také připojili k finanční veřejné sbírce, kterou vyhlásili Nezávislý odborový svaz Policie ČR ve spolupráci s Policií ČR a Vězeňskou službou ČR. Společně tak chtějí podpořit všechny příslušníky a zaměstnance bezpečnostních sborů, kteří byli zasaženi živelnou pohromou. Jen v resortu Vězeňské služby ČR bylo povodněmi přímo zasaženo téměř 200 kolegů. Napříč celou Vězeňskou službou ČR byla také vyhlášena materiální sbírka, která bude ukončena právě dnes a ve spolupráci s Českým červeným křížem bude distribuována po potřebných oblastí. Věznice v Moravskoslezském kraji poskytly jimi zajištěnou sbírku přímo Krnovu, aby se přímou distribucí dostala na místo potřebným obyvatelům co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

7:31 Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

Od čtvrtka pomáhá téměř stovka odsouzených v jedné z oblastí nejvíce postižených nedávnými povodněmi…