Zoo Hluboká nad Vltavou: Díky projektu CZ-SK SOUTH LIFE bylo v Jihočeském kraji odborně ošetřeno 700 stromů

26.10.2022 8:24 | Tisková zpráva

Více jak 700 stromů, většinou vzrostlých dubů již bylo odborně ošetřeno v rámci projektu CZ-SK SOUTH LIFE v Jihočeském kraji.

Zoo Hluboká nad Vltavou: Díky projektu CZ-SK SOUTH LIFE bylo v Jihočeském kraji odborně ošetřeno 700 stromů
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Cílem projektu je dosáhnout záchrany a rozšíření vhodných biotopů pro kriticky ohroženého brouka páchníka hnědého. Tím by mělo dojít k posílení současného neuspokojivého stavu populací brouka, který získal jméno podle specifického zápachu, jejž sám vydává. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Pracovníci Krajského školního hospodářství České Budějovice (KŠH), které je partnerem projektu, jehož je koordinujícím příjemcem Jihočeský kraj, nyní dělají na několika lokalitách zdravotně-bezpečnostní ořezy. Jde například o Přírodní rezervaci Vrbenské rybníky nedaleko Českých Budějovic.

„Jedná se o opatření arboristické povahy pro dlouhodobé udržení vhodných podmínek k výskytu larev páchníka ve stromech. Prioritním cílem je nejen zajištění optimálního stavu dutin, ale i udržení a zlepšení zdravotního a bezpečnostního stavu těchto stromů a prodloužení jejich životnosti. Při prvotním monitoringu byly totiž zjištěny negativní faktory jako ubývání stromů vhodných k vývoji páchníka kácením a jinými vlivy, jejich poškozování, nedostatečné zajištění věkové struktury porostů, spontánní zarůstání vhodných dřevin náletovými dřevinami, či přímé poškozování nebo likvidace stromových dutin.“ uvedla vedoucí projektu Eva Ježková.

K zachování, zvýšení a rozšíření stávající populace páchníka hnědého jsou ve všech evropsky významných lokalitách detailně navržena opatření péče o stromy a jejich okolí, a to jak o stávající stromy s prokázaným nebo pravděpodobným výskytem, tak i o stromy s různě vysokým potenciálem být později osídleny.

Pracovníci Krajského školního hospodářství vyřezávají také nevhodné dřeviny nadměrně zastiňující a ohrožující již obsazené i potenciálně osídlitelné stromy a bránící šíření páchníka na další části lokalit.

„Naší další aktivitou v projektu je také výsadba listnatých dřevin k zajištění dlouhodobé kontinuity vhodných podmínek pro výskyt páchníka,“ říká Ježková.

Projekt trvá od roku 2017 a bude končit v roce 2024. Po celou dobu odborníci monitorují populaci páchníka na sedmi evropsky významných lokalitách v Jižních Čechách, které jsou součástí projektu. Jedná se o tyto lokality: EVL Blatná, EVL Hlubocké hráze, EVL Hlubocké obory, EVL Lužnice a Nežárka, EVL Vlašimská Blanice, EVL Vrbenské rybníky a EVL Sokolí hnízdo a bažantnice.

Na závěry týkající se efektivnosti nastaveného managementu je aktuálně brzy. Tento celoevropsky chráněný, ohrožený a vzácný saprofilický druh brouka je specificky vázán na dutiny starých stromů a mrtvé dřevo. Dílčí výsledky budou podle ochránců přírody známy až za několik let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …