Zoo Liberec: Narodila se mláďata nejohroženějších zvířat na naší planetě

18.08.2021 20:31 | Zprávy

První srpnový týden na úseku kopytníků v Zoo Liberec zavládla hned dvojitá radost. Stádo oslů somálských a zeber bezhřívých se rozšířilo o nová hříbata. V obou případech se jedná o samičky, které jsou velice cenné pro posílení populace a záchranu obou taxonů před úplným vyhubením. Ve volné přírodě na východě Afriky totiž přežívá pouhých několik set posledních jedinců.

Zoo Liberec: Narodila se mláďata nejohroženějších zvířat na naší planetě
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Hříbě osla somálského přišlo na svět 4. srpna a jedná se o samičku. „Z klisničky máme obrovskou radost, protože od roku 2006 je to teprve druhá samice, co se u nás narodila. Dokonce jsme měli dlouhé jedenáctileté období, kdy se u nás rodili samí hřebci. Bylo jich celkem 13 v řadě,“ říká zoolog Luboš Melichar. Zoo Liberec chová osly somálské od roku 1991 a od té doby zde přišlo na svět celkem 28 mláďat. Osel somálský patří mezi nejohroženější savce naší planety. V lidské péči v zoologických zahradách je chováno necelých 250 zvířat a ve volné přírodě v Etiopii a Eritrei žije přibližně 500 posledních jedinců.

osel somálský

mládě osla somálského

Druhým čerstvým přírůstkem je samička velmi ohrožené zebry bezhřívé. Mládě přišlo na svět 9. srpna a dle slov zoologa doprovázela jeho první dny řada komplikací. „Hříbě po narození vážilo jen málo přes 20 kg, což je téměř o polovinu méně, než je běžná porodní váha tohoto taxonu. Matkou je navíc starší samice, které se jedenáct let nepodařilo zabřeznout. Přestože první dny nebyly snadné, nyní se zdá, že mládě prospívá a postupně přibývá na váze. Vyhráno ale stále ještě nemáme,“ přibližuje Luboš Melichar. Zebra bezhřívá je jedním z pěti poddruhů zebry stepní. Ve volné přírodě se vyskytuje už jen na území severní a severovýchodní Ugandy, a i v zoologických zahradách je k vidění pouze zřídka. „V současné době je v deseti světových institucích chováno 44 jedinců. Z tohoto počtu je ale třeba odečíst ještě zvířata neschopná dalšího chovu, tedy ta příliš stará či zdravotně hendikepovaná, a chovatelsky perspektivní část celosvětové populace zeber bezhřívých tak čítá jen něco málo přes 20 zvířat. Dramatičnost situace dokládá také fakt, že momentálně máme k dispozici jen čtyři prověřené dostupné hřebce,“ dodává Melichar.

zebra bezhřívá

malá samička zebry bezhřívé

Zoo Liberec je zároveň zapojena do projektu na záchranu zeber bezhřívých přímo ve volné přírodě. S cílem zmapovat oblast výskytu a početnost populace volně žijících zeber bezhřívých podnikl v roce 2019 Luboš Melichar společně s dalšími českými zoology expedici přímo do Ugandy. Výprava potvrdila výskyt zeber bezhřívých nejen v národním parku Kidepo Valley, ale i v rezervaci Pian Upe, kde byly odborníky považovány za již vyhubené. Podle odhadů účastníků expedice by tak ve volné přírodě mohlo žít až 300 jedinců.

Dalšími přírůstky, které se v liberecké zoo v průběhu léta také narodily, jsou dvě samičky kozorožce dagestánského a dvě čerstvá mláďata nyaly nížinné – samec a samička.

Všechna mláďata zmíněných kopytníků obývají venkovní výběhy již od prvních dní, a tak jsou pro návštěvníky zoo při troše štěstí snadno pozorovatelná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa draží zabavenou elektroniku značky Apple za 30 milionů

7:23 Finanční správa draží zabavenou elektroniku značky Apple za 30 milionů

Finanční úřad pro hlavní město Prahu spustí v průběhu července a srpna více než 100 online dražeb, v…