Zoo Ostrava: Dýňová sezóna je v plném proudu

18.10.2024 13:28 | Tisková zpráva

I v letošním roce jsme se obrátili na zahrádkáře a pěstitele, zda by zoo nevěnovali své přebytky dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Získané plody využíváme k výzdobě podzimního areálu a zejména jako krmivo pro zvířata. Dýně chutnají prasatům, opicím, hrochům a dalším zvířatům.

Zoo Ostrava: Dýňová sezóna je v plném proudu
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Každoroční výzva Zoo Ostrava směřuje na zahrádkáře a pěstitele zeleniny, kteří nevědí, co s přebytky dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Chovatelé jimi zpestřují jídelníček svým svěřencům. Na dýních si tak v posledních týdnech pochutnávají prasata, některé druhy opic nebo hroši. Vydlabané dýně slouží také jako úkryt pro potravu například mangustám nebo kondorům. Zatímco pro mangusty se dýně stala okamžitě i zajímavou průlezkou, kondoři byli zprvu k novému prvku velmi nedůvěřiví.

Na dýňovou hostinu se můžete podívat ZDE.

Tykve zdobí rovněž podzimní areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Dýně se následně využijí při oslavách svátku Halloween. Letos se akce uskuteční v sobotu 2. listopadu 2024. Dopolední program bude zahrnovat mimo jiné dlabání dýní, vpodvečer pak projde potemnělým areálem lampionový průvod.

Kromě dýní a cuket přijímá Zoo Ostrava i další podzimní plody – šípky, jeřabiny a žaludy. V tomto případě se mohou zájemci zapojit do soutěže Šípkový podzim. Pravidla soutěže najdete ZDE. Pozor, do soutěže nejsou zahrnuty plody jírovce maďalu (kaštany). Tyto plody zoo ani nepřijímá.

Děkujeme za všechny přinesené plody!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

BESIP: Ke srážkám se zvěří dochází nejčastěji v říjnu a listopadu

16:33 BESIP: Ke srážkám se zvěří dochází nejčastěji v říjnu a listopadu

Každá 9. nehoda na našich silnicích bývá způsobena srážkou se zvěří. Takový typ nehod není jen noční…