Zoo Ostrava: Voliéry ptáků Tibetu a Číny znovu otevřené po rekonstrukci

24.08.2024 16:14 | Tisková zpráva

Expozičně-chovatelský komplex tvoří pět voliér, z nichž dvě největší jsou průchozí. Jsou uspořádány tak, jako bychom pomyslně sestupovali z nejvyšších nadmořských výšek himálajských vrcholků až do nížin východní Číny. Každou z voliér obývají ptačí druhy typické pro danou oblast a nadmořskou výšku. Po téměř 20 letech prošly voliéry nutnou rekonstrukcí a opravami. Nyní jsou opět přístupné návštěvníkům.

Zoo Ostrava: Voliéry ptáků Tibetu a Číny znovu otevřené po rekonstrukci
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Voliéry ptáků Tibetu a Číny se v ostravské zoologické zahradě nacházejí nedaleko vstupu do zoo. Byly vybudovány před téměř dvaceti lety, a tak potřebovaly některé části opravit a zrenovovat. V posledních měsících proběhla oprava stříšek a stropních sítí. Nosné sloupy byly vydekorovány do umělých stromů, dále byl opraven vodopád a vytvořeny kaskádovité mělčiny. Došlo rovněž k úpravě dvou jezírek v jedné z průchozích voliér. V obou průchozích voliérách pak byly vybudovány nové chodníky se stopami.

Pro aranžování voliér byly předlohou přirozené biotopy v jednotlivých nadmořských výškách. Tak lze ptáky pozorovat v přirozeném prostředí podobném rozmanité, krásné, ale ohrožené přírodě Tibetu a Číny:

1. voliéra „Himálaje“ – průchozí
Štíty hor a vysokohorská údolí Himálaje ve výšce 4000–5000 m n. m. – život v těchto výškách je velmi náročný a tvrdým podmínkám se obecně přizpůsobilo jen málo rostlinných i živočišných druhů. Z rostlin zde například najdete typické rododendrony. Ze zvířat voliéru obývají:
- kavče červenozobé (Pyrrhocorax pyrrhocorax)
- bažant lesklý (Lophophorus impejanus)
Pozorný návštěvník zde může nově objevit i pobytové znaky zdejších velkých kočkovitých šelem – tajuplných irbisů (Panthera uncia). Ani čerstvé stopy však nemusí budit obavy, irbisi se v této průchozí voliéře neprohánějí.

2. voliéra „Náhorní plošiny Tibetu“
Ve výšce 3000–4000 m n. m. se v horách Tibetu jsou rovinaté i zvlněné terény s typickými porosty rododendronů a azalek. Druhová skladba je v těchto výškách bohatší než ve velehorách, ale stále ještě poměrně malá v porovnání s úživnými nížinnými oblastmi:
- kraska červenozobá (Urocissa erythroryncha)
- bažant tibetský (Crossoptilon crossoptilon drouynii)

3. voliéra „Bambusové porosty Sečuanu“
V nadmořské výšce asi 2000–3000 m se v Sečuanu nacházejí rozsáhlé bambusové porosty. V těchto oblastech je již znát činnost člověka, proto zde mnoho druhů zvířat patří k ohroženým (např. bažantů). K nejznámějším ohroženým obyvatelům jistě patří pandy velké. V ostravském Sečuanu ale najdete tyto druhy:
- kur bambusový (Bambusicola thoracicus thoracicus)
- satyr Temminckův (Tragopan temminckii)
- holub zelenokřídlý (Chalcophaps indica indica)

4. voliéra „Junnan – smíšený les“
Smíšené lesní porosty v nadmořské výšce 1000–2000 m poskytují životní prostor poměrně bohaté druhové skladbě zvířat. Zde však dochází k mnohem častějším tlakům ze strany člověka, takže řada zde vyskytujících se druhů zvířat i rostlin patří rovněž k vzácným a ohroženým:
- hrdlička čínská (Spilopelia chinensis chinensis)
- bažant paví (Polyplectron bicalcaratum)
- drozd černoprsý (Turdus dissimilis)

5. voliéra „Nížiny východní Číny“ – průchozí
Ze zmíněných biotopů jsou nížiny druhově nejbohatší. Jihovýchod Číny je však velmi hustě osídlen, což s sebou nese i změnu životního prostředí v důsledku lidské činnosti. Někteří živočichové se přizpůsobili (např. drobný špaček čínský), jiní se stali velmi vzácnými a ohroženými vyhubením, jako například polák východní (Aythya baeri). Z dalších obyvatel ve voliéře uvidíte:
- morčák bílý (Mergellus albellus)
- tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta)
- ústřičník velký (Haematopus ostralegus)
- straka modrá asijská (Cyanopica cyanus)
- špaček čínský (Sturnia sinensis)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

22:03 Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

Pohotovost drží až do neděle kvůli aktuálnímu počasí lesníci a vodohospodáři z Lesů ČR. Veřejnost up…