Arabská guma se používá k zahušťování potravin, ale také v kosmetice, při výrobě lepidel či barev. Je to pryskyřice z některých druhů akácií, přírodní polysacharid, povolený k používání jako aditivum v potravinářství pod číslem E414. Arabská guma je úplně rozpustná ve vodě, používá se v těstech, žvýkačkách i bonbonech. Dodává pružnost, zjemňuje tukové složky, zpomaluje krystalizaci cukru. Zvyšuje perlivost nápojů, pomáhá k udržení kvality lahvových vín. V dietních potravinách má být zdrojem vlákniny.
Při její přehnané konzumaci dochází u některých osob k nadýmání, ale žádné jiné vedlejší účinky zaznamenány nebyly, poznamenává španělská organizace spotřebitelů a uživatelů OCU.
Dalšími zahušťujícími a želírovacími látkami jsou v potravinářském průmyslu xanthan, karubin, guarová guma, agar, pektin, karagenan a škrob. Některé najdete v hotových omáčkách, v hotových jídlech, ve zmrzlině, v masných výrobcích atd. Mají jednu velkou výhodu – ovlivňují konzistenci produktů, ale nemění jejich chuť.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva