dTest: Muži různého věku mají odlišné stravovací potřeby

08.07.2018 9:30 | Zprávy

Mužské tělo má v různém věku odlišné potřeby. Jak se stravovat, abyste byli zdraví a plni energie, ať je vám 20, 40 nebo 60, a jaké zásady při tom dodržovat, shrnula americká spotřebitelská organizace Consumer Reports.

dTest: Muži různého věku mají odlišné stravovací potřeby
Foto: dTest
Popisek: dTest

Muži ve věku 18–34 let jsou hlavními konzumenty proteinových nápojů. Bez odpovídajícího výdeje energie vám však mohou tyto výrobky přidat kila. Podle posledních poznatků obsahují mnohé z nich znepokojující množství těžkých kovů (arsenu, kadmia, rtuti a olova). Proteiny je tedy lepší získávat ze stravy, nikoliv z doplňků. Dejte si raději misku ovesné kaše s plátky mandlí, vejce natvrdo, krůtí sendvič se sýrem, čočkovou polévku, lososa, sladké brambory a brokolici.

I energetické nápoje jsou v tomto věku velmi populární. Nezapomínejte, že příliš velké dávky kofeinu, které tímto způsobem přijímáte, mohou vést k úzkostným stavům, podrážděnosti či srdeční arytmii. Denní dávka by neměla překročit 400 mg.

Snažíte-li se zplodit potomka, volte certifikované bio potraviny, jezte hodně ovoce a zeleniny. V ostatních bývá někdy hodně pesticidů (zejména ve špenátu, jahodách a paprikách), které mohou snížit počet spermií až o 49 %.

Chcete-li se stravovat optimálně a nejste si jisti svým přístupem, nebraňte se porady s dietologem.

Po čtyřicítce

Problémy s prostatou ještě nemáte, ale po padesátce se riziko podle vědeckých studií zvyšuje. Soustřeďte se na konzumaci růžových a červených plodů (guavy, vodního melounu, rajčat, červeného grepu apod.). Jsou zdrojem antioxidantu lycopenu, který může snížit hrozbu těchto nemocí. Nejvíce je ho v zpracovaných rajčatech, například v špagetové omáčce nebo šťávě z rajčat.

Alkohol pijte s mírou. Má neblahou schopnost přidávat nám kila kvůli vysokému obsahu kalorií. Často vyvolává větší potřebu jídla a může vézt až k obezitě.

Muži, kteří jedí zdravě, se zřetelem na své srdce a dodržují pravidla stravování pro udržení nižšího krevního tlaku (anglicky označované jako DASH, dietary approaches to stop hypertension), což znamená konzumaci dostatečného množství zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin, nízkotučných mléčných výrobků, celozrnných produktů a málo soli, mají o pětinu nižší riziko vzniku dny než ti, kteří jedí hodně masa, zpracovaných obilovin, soli a cukrů.

Sledujte celkový příjem soli, protože zvyšuje krevní tlak po padesátce, u osob tmavé pleti a u lidí, kteří trpí cukrovkou, nemocemi ledvin nebo hypertenzí. Hodně jí sníte při stravování mimo domov, ale i v hotových nebo sáčkovaných jídlech, často i v pečivu, pizze, obložených bagetách nebo uzeninách.

Muži většinou jedí více masa než ženy. Podle různých studií však lidem konzumujícím proteiny živočišného původu hrozí vyšší riziko úmrtí na rakovinu, vyšší krevní tlak nebo obezita než těm, kteří konzumují méně proteinů nebo se soustředí na proteiny rostlinného původu. Zařaďte proto do svého jídelníčku hodně luštěnin v nejrůznějších podobách.

Po šedesátce

Muži, kteří žijí sami, se podle výzkumů stravují hůře než ženy. Vynechávají jídla, volí předpřipravená, hotová a fastfoodová, nejedí zeleninu a ovoce apod. Jste-li tedy sám, udělejte z času na jídlo společenskou událost.  Choďte na obědy a večeře s kamarády nebo příbuznými. Přiměje vás to jíst pravidelně a možná vás inspiruje k volbě zdravějších a výživnějších alternativ.

Nikdy není pozdě začít jíst zdravě. Budete-li dodržovat dietu prospívající vašemu srdci, může vás to uchránit i před úmrtím na rakovinu prostaty, jak zjistili vědci. Vaše tělo uvítá větší přísun ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, luštěnin a ryb.

Stravování ovlivňuje také funkci vašeho mozku. I jemu prospívá středomořská dieta dobrá na srdce – dostatek zeleniny, zejména listové, ořechů, luštěnin, ryb, drůbeže, olivového oleje, k tomu víno a málo červeného masa, másla, margarinu, sýrů, sladkostí a fastfoodu.

Výraznější ztrátě svalové tkáně, přicházející s věkem, se můžete bránit cvičením a dostatečným příjmem proteinů. Zařaďte je do každého jídla – jezte vejce, drůbež, ryby, ale i čočku, fazole nebo tofu.

Ve vyšším věku jste více ohroženi alimentárními onemocněními, protože se vaše tělo hůře brání patogenům. Proto jezte jen kvalitní potraviny, sledujte jejich trvanlivost a stav. Volte pro sebe to nejlepší.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Schodek

Paní ministrině,tohle jste přece musela vědět dopředu,nejdříve přebytek a nyní znovu schodek,tohle přece nedělá zodpovědná vláda,hrajete s námi habaďůru a mnoho lidí už Vám nevěří a přibývají další,váš post bude mít na ministerstvu,jak tak předpokládám podle toho co se děje jepičí život,měla jste bý...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ICOMOS oceňuje kvalitu studie obnovy Vyšehradského mostu i postoj ministra Kupky

19:15 ICOMOS oceňuje kvalitu studie obnovy Vyšehradského mostu i postoj ministra Kupky

Studie obnovy železničního mostu pod Vyšehradem představená Nadačním fondem Vyšehradský most vyhovuj…