Zprávy o údajném antikarcinogenním efektu amygdalinu z hořkých meruňkových jader nebo jeho umělé formy laetrile jsou založeny na izolovaných případech, kdy účinek nebyl potvrzen srovnáním s jinými nemocnými, kteří ve stejnou dobu a za stejných podmínek tyto látky neužívali. Proto z nich nelze nic usuzovat. Celou zprávu organizace Medizin transparent je možné v němčině přečíst zde.
Amygdalin se v přírodním stavu vyskytuje nejen v meruňkových, ale i v broskvových nebo švestkových peckách a v hořkých mandlích. Při jeho trávení se vytváří kyselina kyanovodíková, která vyvolává nedostatek kyslíku v tělových buňkách a ty odmírají. Dle stupně otravy pak dochází od bolestí hlavy, nevolností a zvracení přes dýchací potíže až ke kómatu a smrti. Neexistují vědecké důkazy pro předpoklad, že jsou na tento účinek rakovinové buňky citlivější než buňky zdravé. K závažnějším otravám může dojít při užívání vitaminu C či při nedostatku vitaminu B12, například v důsledku veganského stravování.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva