Spotřebitelská organizace dTest se ve srovnání haluškových polotovarů soustředila na samotné neochucené halušky. V českých obchodech nakoupila 12 takových výrobků – sedm z nich v prášku, tři chlazené a pár hluboce zmražených. U všech experti přezkoumali údaje na obalech, ověřili složení, obsažené přídatné látky, a nakonec porovnali výživové hodnoty.
První, co redakci dTestu zajímalo, byl obsah brambor. „Podle pravidel označování má výrobce povinnost uvést na obalu podíl určité přísady i tehdy, když si je spotřebitelé s danou potravinou obvykle spojují,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Až na čtyři výjimky tento požadavek splnili všichni výrobci.
Srovnání obsahu brambor trochu komplikovaly rozdílné formy výrobků, protože halušky v prášku deklarují obsah sušených brambor, zatímco u chlazených a mražených polotovarů jde o brambory syrové nebo vařené. Shodně nejvíce bramborové byly hned tři výrobky: sušené halušky Vitana, mražené halušky Dobroty babičky Kláry a halušky Vinica se 70% obsahem bramborové složky.
Součástí srovnání bylo i prověření, jakou formu bramborové složky výrobci používají. Kromě sušených a vařených brambor se jednalo ještě o upravené sušené bramborové vločky, či sušenou bramborovou kaši. „Od typu použité bramborové suroviny se totiž odvíjí množství použitých přídatných látek a zlepšovadel,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Nejkratším seznamem aditiv se mohou pochlubit halušky značek Vitana, Dobroty babičky Kláry, Vinica a Faho. Ty si vystačily pouze s moukou, bramborami a solí. U zbylých sedmi výrobků byly obsaženy přídatné látky. „Nejčastěji se jednalo o emulgátory a barvicí přísady. U čtyř výrobků vyrobených ze sušené bramborové kaše a sušených bramborových vloček jsme objevili také alergenní součásti, konkrétně siřičitany,“ popisuje výsledky srovnání šéfredaktorka časopisu dTest. Přeborníkem v počtu použitých ingrediencí se staly chlazené halušky Beskyd Fryčovice. V redakci jich napočítali rovnou 20, přičemž jednou z přídatných látek byl částečně ztužený palmový tuk, který může být zdrojem transmastných kyselin.
S brynzou, nebo bez?
Při pohledu na obaly srovnávaných polotovarů zaznamenala redakce dTestu u některých z nich potíže s jednoznačností toho, co je vyobrazeno na etiketě a skutečným obsahem. Nejdokonaleji mohou kupujícího poplést mražené halušky Dobroty babičky Kláry a Vinica. „Obrázky na balení zachycují hotové brynzové halušky včetně brynzy a opečené slaniny. V reálu se však jedná o samotné, neochucené halušky,“ upřesňuje Hana Hoffmannová. Oba sáčky navíc postrádají průhledové okénko, a tak se zákazník musí před koupí spolehnout jen na složení uvedené na obalu.
Cílem halušek odjakživa bylo a je řádně a jednoduše člověka zasytit. O to se v tomto případě postarají především obsažené sacharidy – škrob z mouky a brambor. Obsah sacharidů se ve výrobcích překvapivě diametrálně lišil. Zaregistrovány byly hodnoty od 26 až po 72 %. Kromě sacharidů experti porovnávali také obsah soli, který ani v jednom případě nepřekročil hodnotu 1,2 %.
Podrobné informace ke srovnání haluškových polotovarů najdete ZDE.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva