Turistický spolek Lipenska: Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi

04.02.2021 19:38

Díky koronakrizi upekli Roman a Josef výbornou Kynutou buchtu. Originální bistro na malebném náměstí v Horní Plané.

Turistický spolek Lipenska: Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Tady od konce minulého roku podle babiččiných receptů pečou vynikající kremrole, buchty, koláče, věnečky. Místní i turisté si zde kupují bramborové housky, vícezrnné pečivo, italské bagetky, slano-kmínové housky atd.  „Prvotní myšlenka přišla v první vlně uzavření provozoven.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Otevřeli jsme "okénko" a měli jsme úspěch. Babiččiny recepty se osvědčily. Zájem mají místní i turisté, kterých je teď ale minimum, ale i místní,“ uvádí majitelé bistra Roman Koprolín a Josef Šabaka.

Příjemné je to i kvůli tomu, že v Horní Plané zanikla loni v létě dlouholetá pekárna firmy COOP.

„Bistro Kynutá buchta je naše nové dítě, které je stále třeba opečovávat. Máme velký zájem setrvat a vyvíjet se. Ráno v 6 budíček a večer v 22 vypínáme stroje,“ doplňují.

Dva kluci Roman Koprolín a Josef Šabaka spolu začali na Lipensku podnikat před více než třemi lety, kdy začali provozovat penzion Rak v Černé v Pošumaví. Jednařicetitiletý Roman se věnuje gastronomii celý život, o devět let starší Josef je ekonom, který studoval operní zpěv, se od začátku báječně doplňují. Proto se jim hned začalo dařit. Díky píli, náročnosti a nasazení opakovaně získali ocenění  penzion roku v anketě dopenzionu.cz.

Podnikání jim ale zkazila koronakrize, od dubna 2020 nemohli nikoho ubytovat, pak se vše vrátilo do normálních kolejí, od října znovu platí vládní zákaz. Roman a Josef se ale nespokojili s nadávkami na současný stav a vymysleli nový plán – originální bistro.

Tady prodávají své originální cukrovinky, ale i pečivo z okénka, kde si jej kupují místní i turisté. Mají již řadu stálých zákazníků. „Máme štěstí, že jsme na dobrém místě a hlavně máme stále co nabízet. Máme široký záběr. Od lahůdek, přes úplnou klasiku koláčů a buchet a rádi inovujeme tradiční zákusky,“ Teď tu stabilně pracují tři zaměstnanci, několik brigádníků. Kluci z Kynuté buchty čekají nárůst výroby. „Před létem jsme slíbili třem lidem zaměstnání. Tak snad je nezklameme,“ uzavírají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…