Čtěte, co nevíte o Kalouskovi: Topolánek měl vstoupit do TOP 09

29.09.2011 10:43 | Zprávy

Bezkonkurenčně nejzajímavějším politikem nynější vlády je ministr financí Miroslav Kalousek. Jen za posledních pár dnů stihl profackovat provokujícího mladíka, urazit místopředsedkyni vlády, osočit premiéra, že vládne jen z milosti kmotrů, a odskočit si do zámoří pro cenu nejlepšího ministra financí. Týdeník Reflex o něm píše, že je nyní ve stadiu hledání příběhu, proč položit vládu, a také spojence v řadách ČSSD.

Čtěte, co nevíte o Kalouskovi: Topolánek měl vstoupit do TOP 09
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek

V uplynulých dnech potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek pověst nejbarvitějšího českého politika současnosti. Sérii neobvyklých činů odstartoval profackováním provokujícího mladíka v podloubí Poslanecké sněmovny, pokračoval slovní urážkou místopředsedkyně vlády, poštval kvůli daním několik set starostů na premiéra, kterého hned nato napadl v LN slovy o kmotrech, pak si zaletěl do Washingtonu převzít cenu pro nejlepšího ministra financí přechodových ekonomik a na závěr označil dva europoslance ODS za bezvýznamné idioty.

Jeho výlevy mohou být o to překvapivější, že se svou TOP 09 je ve vládě, která má ve sněmovně pohodlnou většinu k prosazování veškerých svých kroků. „Za jeho destruktivním chováním vůči kabinetu Petra Nečase je jeho rozhodnutí navodit pád vlády a přepsat současnou politickou situaci," odvolává se týdeník Reflex na informace z bezprostředního okolí Miroslava Kalouska.

Strach o knížete a obava z Klause

O změnu stávající situace se pokusil poprvé během jarní vládní krize, kdy se topolánkovské křídlo v ODS v čele s Petrem Tluchořem pokusilo využít úplatkářské aféry uvnitř Věcí veřejných a odštěpit z VV několik potřebných poslanců. Druhý pokus nesl všechny znaky záminky, když ministři za TOP 09 přestali chodit na jednání vlády na protest proti personálnímu šéfovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi.

TÉMA Miroslav Kalousek
Marek Benda z ODS: Kalousek si zaslouží pochvalu
Nečas je slušný člověk a Kalouskovi to vadí, zlobí se ODS
Besser brání Kalouska. Škarohlídi si prý vždycky něco najdou
Napadení europoslanci mají strach z Kalouska: Snad nám taky nenafackuje
Tady psychopat a rváč, zavolal nám Kalousek. Ať žije facka

Důvody, které Kalouska vedou k ůvahám o pádu vlády a předčasných volbách, jsou dva. Jednak vzhledem ke zdravotnímu stavu Karla Schwarzenberga by předčasné volby v roce 2012 byly asi poslední možností, jak ho využít jako celostátního lídra. Zároveň se Kalousek obává svého dlouholetého spojence a nyní rivala Václava Klause, že by po roce 2013 mohl jít sám do voleb s formací, která by určitě ubrala TOP 09 hlasy.

K předčasným volbám je třeba dohody s ČSSD

Proto je podle týdeníku Reflex Kalousek ve stadiu dvou hledání. Jednak příběhu, který by dostatečně legitimizoval pád vlády. Nejpravděpodobněji se jeví nějaká korupční kauza spojená s neoblíbenými Věcmi veřejnými. A současně už týdny kontaktuje jednak Sobotkovo a zároveň i Haškovo křídlo v ČSSD. Od předsedy sociální demokracie je souhlas s předčasnými volbami podmíněn současným konáním s krajskými volbami na podzim 2012.

Kalouskovy poslední výbuchy hněvu tak mohou souviset s obavami o další postavení TOP 09 na politické scéně. Její vznik byl starou ideou Mirka Topolánka, který neustále tlačil na „svého" ministra financí, aby založil novou stranu, v čemž mu sekundoval Marek Dalík, a dokonce mu i prošlapávali sponzorské zázemí. Topolánkovou strategií bylo, že společně s TOP 09 vytvoří obdobu německé CDU-CSU.

Topolánkův přestup k TOP 09 zhatily aféry

Někdy na podzim 2010 se začalo vážně uvažovat, že by do „topky" vstoupil její duchovní zakladatel Mirek Topolánek a symbolicky utrhl kus neklausovské ODS. „TOP je přece odvozené od Topolánka. Připadalo jim to vtipné," komentuje pro ParlamentníListy.cz tyto informace poslanec ODS Michal Doktor.

Série skandálů kolem veřejných zakázek z doby druhé Topolánkovy vlády však tento krok oddálila. Podle týdeníku Reflex se někdejší strategie modifikovala do podoby, když nejde oslabit Nečase a ovládnout ODS, tak z ní alespoň odloupnout malé křidélko, které by se k topce symbolicky připojilo a vytvořilo dojem velikosti.

K věci:

Psychicky nevyrovnaný kmotr Kalousek. ODS zírá na ministrův rozhovor 

Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …