Občané se bojí, turisté prchají. Brnu vládnou bandité a gambleři

25.10.2011 20:46 | Zprávy

"Herna, zastavárna, zastavárna, herna. Podívejte se, jak to tady vypadá. Říkáme si metropole Moravy a druhé největší město v republice a přitom je to docela ostuda. Jako domácí jsme na to zvyklí, ale přijet sem jako turista, tak už se nikdy nevrátím," rozčiluje se před hlavním nádražím pětašedesátiletý Brňan nad zoufalou situací, která Brnu vynesla přezdívku - moravské Las Vegas. Počtem heren je totiž město zřejmě na prvním místě v republice.

Občané se bojí, turisté prchají. Brnu vládnou bandité a gambleři
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

A k tomu patří samozřejmě neodmyslitelně velké množství zastaváren, ve kterých obvykle končí mnoho kradeného zboží. Za utržené peníze pak spadnou do chřtánu hracích automatů a jiných „jednorukých banditů" jak se těmto přístrojům přezdívá.

Pohár trpělivosti přetekl

 Trpělivost Brňanů však zřejmě už přetéká, což si před blížícími se volbami začíná uvědomovat stále více politiků a radnice se pomalu odhodlávají ke dříve nemyslitelným krokům. Díky tomu, že už si mohou z větší části rozhodovat o umístění heren na svém území samy.

Čtěte také:

Na základě rozhodnutí Ústavního soudu se začínají hnízdům s automaty bránit. Názor na jejich rušení či omezování však není zdaleka jednotný. Jako vždy jde o nikoli malé. A ty jsou zvláště v současné krizové době mimořádně potřebné. Úplný zákaz heren si například přeje zastupitelstvo městské části Brno - Vinohrady.

Mínus dva miliony. I za to to stojí

„Přijdeme tak o příjem zhruba dvou milionů korun ročně. Přesto nám to za klid a pořádek v naší čtvrti stojí," domnívá se starosta Vinohrad Jiří Čejka (ČSSD). Poněkud smířlivější k automatům je však například místostarostka další brněnské městské části Brna - Černovice Petra Quittová (VV). Ta navrhuje povolit provoz v pěti vybraných lokalitách čtvrti. „Tyto adresy nejsou spojeny s žádnou kriminalitou a navíc provoz samozřejmě pocítí i obecní pokladna," domnívá se místostarostka Vůbec s ní ale nesouhlasí opoziční zastupitel Pavel Blažek (ODS).

 Udělovaní jakýchkoliv výjimek je podle něj cesta do pekel a automaty by se měly i v Černovicích omezovat bez pardonu všude.

Konec hazardu? Jen zdání

„Zdánlivě to vypadá jako konec hazardu. Provozovatelé heren v Brně i v jiných částech republiky však zůstávají klidní. Díky různým předem pečlivě připraveným obezličkám a také průtahům především ve vztahu k nejmodernějším videoloterijním terminálům se množství hráčů zcela jistě nezmenší a naopak budou prohrané částky ještě mnohem vyšší. Podnikatelé v tomto oboru jsou velmi silní s dlouhými prsty, pevnými vazbami na politiky a především disponují nepředstavitelným volným kapitálem, který mohou kdykoli použít. A také to dělají," řekl ParlamentnímListům.cz člověk, který s průmyslem hazardu úzce spolupracuje jako finanční poradce.

Sledujeme téma HAZARD

Z nádraží je tržnice

Před sociálními dopady především ekonomicky nejslabších vrstev obyvatelstva, kteří na patologicky nutné hraní shánějí prostředky často kriminální činností, neustále varují mnozí experti.

Doupata nezmizí

 I přes hlasitě proklamované rušení heren v Brně jde však spíš stále o boj proti větrným mlýnům a hráčská doupata zřejmě nezmizí stejně jako nikdo nezměnil vzhled podchodu před hlavním nádražím, které se stalo jinde v Evropě nevídanou tržnicí.

A ta funguje i přesto, že ji jako naprosto nevyhovující z bezpečnostních důvodů označili už před léta hasiči, kdy u jejího vyůstění vzplanul požár budovy (rovněž s hernou), při němž zahynuli dva hasiči. Tehdy doslova varovali před dalším nebezpečím v podobě komínového efektu, kdy by další podobný požár mohl ohrozit desítky chodců. Všichni s tím souhlasili. Výsledkem však bylo ještě větší rozšíření prodejní plochy.

Psali jsme:
Návrh na omezení hazardu prošel do třetího čtení
Obce mohou podle ÚS zakázat videoterminály
Podaří se omezit hazard? S vládou tentokrát souhlasí i ČSSD
Psychiatr Nešpor se děsí. Kalousek fandí gamblerům

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…