Paroubek varuje. Zeman může rozštěpit stranu

31.08.2011 23:04 | Zprávy

První místopředseda ČSSD Michal Hašek prý rozhodně není tím, kdo by protlačoval Miloše Zemana na Hrad. Nicméně přiznává, že i o Zemanovi se dá uvažovat a diskutovat. V ČSSD tím samozřejmě v táboře svých odpůrců vzbudil vlnu nevole. Podle předsedy asociace hejtmanů bude o prezidentském kandidátovi ještě dlouhá diskuze. Expředseda strany a bývalý premiér Jiří Paroubek si však myslí, že Michal Hašek vytáhl společně se svými kamarády Zemana jako velkého bratra a spojence na předsedu strany Bohuslava Sobotku.

Paroubek varuje. Zeman může rozštěpit stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Michal Hašek v pátek podpořil výzvu Strany práv občanů - Zemanovci za přímou volbu prezidenta. To nijak neodporuje programu ČSSD, nicméně mnozí mají Haškovi za zlé, že svůj podpis připojil k petici konkurenční strany. Navíc Zemanovci nejsou u sociálních demokratů ve velké oblibě.

Psali jsme:
Zeman reaguje na křik v ČSSD: Paroubkovu logiku nestíhám

Nepodporuji Zemana

Hašek však odmítá, že by podporoval kandidaturu Zemana na post prezidenta. „O budoucím kandidátovi na funkci prezidenta budeme v rámci ČSSD přemýšlet a diskutovat v příštích měsících. Já v žádném případě nepodpořil Miloše Zemana, ale přímou volbu prezidenta, o kterou ČSSD usiluje. Proto mě to trochu překvapuje, když to někomu vadí," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Hašek, ale vzápětí přiznal, že Miloše Zemana nelze vylučovat. Je ochoten diskutovat i s Jiřím Paroubkem o jeho případném udržení ve straně, kterému však podle informací zasvěcených už nikdo nevěří.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

„Já bych očekával něco jako vnitrostranické primárky, abychom poznali názor všech členů ČSSD na případného prezidenta. Kandidáta, který by zvítězil, bych do roztrhání těla podporoval. Přál bych si po Václavu Klausovi na Hradě levicového českého prezidenta, který dobře zná podmínky i politickou scénu. Nechci nikomu nevadícího prezidenta bez chuti a zápachu. A pokud se týká Jiřího Paroubka, pokud se Slávkovi nedaří, rád mu pomohu s dalšími lidmi, zvolenými na sjezdu, tuto věc vyřešit. I přes útoky Jiřího a jeho ženy Petry na mě, cítím velkou spoluzodpovědnost za ČSSD a její budoucnost," dodal Hašek.

Svou podporou straně Zemanovců se však stal místopředseda terčem hněvu Bohuslava Sobotky. „Michal Hašek by si neměl dělat z Miloše Zemana legraci a nabízet mu kandidaturu na prezidenta. Zeman, jako kmotr Melčáka a Pohanky, není na seznamu, ze kterého bude sociální demokracie vybírat svého kandidáta a ani na něm nikdy nebude. Celou tuto historku včetně podpisu petice konkurenční strany tak připisuji zejména vysokým teplotám minulých dní," reagoval pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Sobotka.

Exkluzivně:
Sobotka sepsul Haška. Za Zemana na Hradě. Nezapomínat na Paroubka

Zeman pracoval proti ČSSD

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek, o jehož setrvání v ČSSD se diskutuje,  má na celou záležitost vlastní názor. „Michal Hašek a další jeho kamarádi si Miloše Zemana přivedli jako velkého bráchu na Bohouše Sobotku. A zjevně nechápou, že pokus o jeho nominaci na prezidenta povede k rozdělení ČSSD s podobnými důsledky, jaké nastaly po zpackané prezidentské volbě v roce 2003. V letech 2003 až 2004 se vytvořil ideální terén pro působení další levostředové strany. Jestli je pro nominaci na funkci prezidenta ze strany ČSSD třeba, aby takový kandidát předtím vydatně pracoval proti zájmům ČSSD, pak Zeman takový kvalifikační předpoklad splňuje. O ještě pak chtějí ode mě a jaké na to mají morální právo," uvedl pro ParlamentiListy.cz Jiří Paroubek.

Sledujeme téma Paroubkova nová strana

Blízký spolupracovník Bohuslava Sobotky, stínový ministr vnitra Jeroným Tejc, myslí, že problém je zbytečně zveličován. „Já to podle toho, co jsem zatím četl, chápu tak, že Michal Hašek Miloše Zemana do funkce prezidenta nenavrhuje, ale pouze ho nechce z budoucích diskuzí vylučovat. O schizofrenii není možné mluvit, neboť ČSSD a její orgány zatím o žádném jménu nerozhodly. Zatím ani není jasné, zda volba bude přímá či parlamentem. Debata o jménech je tedy předčasná. Důležité je, aby se ČSSD nedostala při výběru kandidáta do situace před deseti lety," upozornil Jeroným Tejc.

Středočeský hejtman David Rath si myslí, že Hašek udělal politickou chybu. „Rozhodně není šťastné podporovat našeho politického konkurenta," soudí Rath. 

Psali jsme:
Paroubek popřel, že by jednal se Zemanem. Šéf zemanovců nic nevylučuje
Petici za přímou volbu prezidenta od Zemanovců podporuje i Hašek
Dimun šije do ČSSD. Tentokrát Hašek a Zeman
Dimun podruhé: Zeman není blbec. Je pologénius

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…