Potvrzeno. Kočí odhalila, jak to bylo s Bátorou. Dobeš mlčí

05.09.2011 21:38 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Konec spekulacím o tom, kde se vzal Ladislav Bátora, na koho je napojen a jaký je jeho pravý smysl působení na ministerstvu školství dnes udělala bývalá poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí, když ventilovala do médií další podrobnosti ze zasedání klubu.

Potvrzeno. Kočí odhalila, jak to bylo s Bátorou. Dobeš mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí

Je to již po několikáté, co Kočí vynesla citlivá stranická data. Po sérii útoků na Víta Bártu se minulý týden v pořadu Hydepark opřela i do bývalého kolegy Viktora Paggia kvůli údajnému ovlivňování výsledků internetových hlasování. Nyní její hněv dopadl i na ministra školství Josefa Dobeše.

"Jedinou kvalifikací extremisty Bátory pro působení na ministerstvu školství, jakou Dobeš na zasedání poslaneckého klubu Věcí veřejných uvedl, je doporučení z Hradu. Dobeš řekl, že je potřeba Bátoru na ministerstvo umístit, neboť je potřeba prohlubovat dobré vztahy s prezidentem Klausem," uvedla pro Blesk Kočí.

Naše redakce se celý den pokoušela sehnat vyjádření ministra Josefe Dobeše. Marně. Ten je podle vyjádření tiskového odboru natolik vytížen, že vyjádření pro ParlamentníListy.cz nemohl poskytnout, neboť střídá poradu za poradou.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora

Neznám, nesetkal, nečetl 

Prezident Václav Klaus se již ve svém únorovém prohlášení od Bátory osobně distancoval. "Abych zabránil spekulacím, chtěl bych říci, že pana Bátoru osobně neznám, že jsem s ním nikdy přímo nemluvil (ani jsem si s ním netelefonoval, ani nedopisoval), dokonce jsem od něho nikdy nečetl žádný jeho text," napsal Klaus.

Politolog Jan Bureš soudí, že se Klaus s Bátorovými názory neshoduje. "Prezidentovi jen vyhovuje existence další osoby s provokativními názory, aby on sám nepůsobil jako hromosvod," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Související:
Véčka jsou prý tajnou zbraní Klause na ovládání Nečase

Klaus to prostě udělá

Připomeňme jen, že vztahy mezi Hradem a Věcmi veřejnými panoval vždy nadstandardní vztah. Při první vládní krizi odmítl Václav Klaus odvolat ministry Dobeše a Johna z jejich postů a zdráhal se dlouhou dobu přijmout demisi Víta Bárty.

Tehdejší ministr dopravy na nahrávkách svým spolustraníkům vylíčil vtah mezi ním a Klausem. "Prezident zničil Pavla Béma, prezident zničil spoustu lidí, kteří tu byli. Tomu prezidentovi nejde naskakovat na všechno. (...) Píšu mu, co on na to, a on místo toho, aby mi řekl dobrý, špatný, se mě zeptá, jestli jsem si ráno přečetl jeho článek v Mladé frontě. On je prostě jako sebestřednej. ...Mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco tohle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt," říkal na nahrávce Bárta.

Další kolo nehrozí 

Podle politologa Jiřího Koubka z FFUK prezident Klaus pravděpodobně nebude kauzu Bátora už nijak komentovat, aby neotvíral další kolo spekulací. Nástup Bátory na ministerstvo školství za účelem mediálního zviditelnění se ale Bátorovi bezesporu povedl. Nad jeho politickými ambicemi se však snáší otazník.

"Nemá přirozené spojence, o nějakém sjednocení s jinou extremistickou stranou, kupříkladu DSSS, nemůže být ani řeč. Jsou to dva odlišné subjekty," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Koubek.

Sledujeme téma Nahrávka Kočí

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…