Ředitel Povodí Moravy zřejmě tuneloval. Stíhá ho policie

27.09.2011 17:51 | Zprávy

I voda se dá tunelovat. Ukazuje to současné policejní vyšetřování, ve kterém je bývalý ředitel úseku dotací Povodí Moravy Cyril Kopřiva trestně stíhán kvůli tomu, že se údajně podílel na tunelování podniku. V případě dvou zakázek týkajících se brněnského moře, chlouby města - tedy přehrady - podle kriminalistů věděl o levnější nabídce. Přesto nechal zakázky zhotovit jiným firmám o třetinu dráž. Na nesrovnalosti v hospodaření u 24 zakázek a projektů přišlo před více než rokem minulé vedení Povodí Moravy.

Ředitel Povodí Moravy zřejmě tuneloval. Stíhá ho policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Trestní stíhání bylo zahájeno kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Toho se dopustil u dvou předražených zakázek na Brněnské přehradě - na sběr biomasy a provzdušňování vody," sdělil státní zástupce Radek Mezlík.

Více o Povodí Moravy ZDE

Soutěže na obě zakázky skončily v květnu a červnu 2009. V případě provzdušňování vody byla vítězem zakázky firma Metrostav s nabídkou 1.869.500 korun, přičemž společnost Asio nabídla 1.314.000 korun. V případě sběru biomasy vyhrála firma Ekostavby s nabídkou 956.000 korun, nabídka firmy Asio činila 621.000 korun.

Kriminalisté viní Cyrila K. z nehospodárného přístupu. Nejprve prý dostal nabídku ceny na konkrétní zakázku od firmy Asio. Následně v poptávkovém řízení oslovil tři jiné firmy s tím, aby poslaly nabídku toho, za kolik jsou zakázky schopné zhotovit.. Jimi nabízené ceny byly zhruba o třetinu vyšší než v případě Asia.

Ředitel mlčí

Obviněný ředitel se nechce k celé záležitosti vyjadřovat. V přípravném řízení podle Mezlíka uváděl, že bylo potřeba zajistit realizaci zakázky společností, která má patřičné materiální a personální zabezpečení. "Proto oslovil ty společnosti, které oslovil. Nicméně skutečností je, že následné realizace se ujala firma, která nabídla nejnižší cenu," podotkl Mezlík.

„Jsem rád, že případy, na které upozornil prostřednictvím trestního oznámení na neznámé pachatele můj předchůdce, postoupily do další fáze. Státní zastupitelství, které otevřelo jednu z podezřelých kauz, tak potvrzuje, že žijeme v právním státě. Přesto však musíme ctít presumpci neviny a vyčkat až na konečný verdikt soudu. V případě prokázání viny budeme požadovat náhradu škody," uvedl pro ParlamentníListy.cz generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Podle něj vedení Povodí Moravy, s. p. nejen iniciovalo zahájení řízení, ale aktivně spolupracovalo s policisty a poskytlo všechny vyžádané dokumenty.

Výsledkem je zahájení trestního stíhání bývalého zaměstnance, podezřelého z manipulací výběrového řízení na přípravnou fázi čištění Brněnské nádrže.

„Mrzí mne, že tato kauza, týkající se jednoho člověka, vrhá špatné světlo nejen na podnik Povodí Moravy, ale zejména na úspěšnou akci, kterou v Brně provádíme. Proto považuji za velmi důležité upozornit na fakt, že se nejedná o zakázku na projekt Realizace opatření na brněnské údolní nádrži s podporou Evropské unie. Případ se týká přípravných prací na zahájení projektu, kdy zřejmě došlo k selhání jedince. Předmětem vyšetřování je pochybení z června 2009, tedy z doby, kdy tyto náklady hradilo Povodí Moravy. Samotný projekt Realizace opatření odstartoval až v květnu 2010," zdůraznil Radim Světlík.

Pryč s korupcí

Státní podnik Povodí Moravy spolu s upozorněním na některé pochybnosti zahájil také interní změny, které vedou k větší transparentnosti a eliminaci korupčního jednání.

Od loňského roku zúžil tým pracovníků, vypisujících veřejné zakázky a zadává je mimo podnik - externě. Vedení podniku také častěji konzultuje své kroky s dozorčí radou. Ta se letos sešla již po čtvrté. V této době probíhá také procesní audit, z něhož mají vyplynout další závěry ke zefektivnění činnosti státního podniku.

„Na podzim budou také jednotliví vedoucí provádět hodnocení zaměstnanců. Chceme, aby na Povodí Moravy pracovali lidé, kteří budou nejen odborně erudovaní, ale zejména motivovaní pro zefektivňování své práce," dodal generální ředitel.

Více informací z Jihomoravského kraje ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozkol v Praze: 9 milionů jim nalil Hřib, oni teď štvou SPOLU. „Nenecháme se vydírat.“

4:44 Rozkol v Praze: 9 milionů jim nalil Hřib, oni teď štvou SPOLU. „Nenecháme se vydírat.“

V Praze má vyrůst unikátní hudební komplex. Navrhovaná budova Vltavské filharmonie by mohla hlavnímu…