Romové v Novém Boru demonstrovat nebudou. Jen Vandas

01.09.2011 10:18 | Zprávy

Plánovaná demonstrace v Novém Boru, kterou chtěli Romové uskutečnit 10. září, nebude. Radnice se bojí nárůstu napětí a nápad menšině rozmluvila. Město rovněž zvýší počet strážníků.

Romové v Novém Boru demonstrovat nebudou. Jen Vandas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

"Ve středu jsme měli jednání se státní a městskou policií, kterého se zúčastnili zástupci Romů a pracovníci Probační a mediační služby. Podařilo se nám přemluvit Romy, aby ustoupili od nápadu uspořádat demonstraci proti plánovanému pochodu extremistů. Snad pochopili, že by tím jen eskalovali napětí mezi minoritou a majoritou," informoval server iDnes.cz starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku

Romové chtěli ukázat, že nesouhlasí s tím, co se v Novém Boru a ostatních městech Šluknovského výběžku děje. Odpůrci romského protestu ale argumentují tím, že demonstraci chtěla zorganizovat jen jedna ze dvou znepřátelených romských komunit v Boru, kterou navíc vede příbuzný jednoho z uprchlých zločinců.

"Přípravy na 10. září pokračují. Vytipovali jsme krizová místa, informovali ředitele škol, aby monitorovali situaci mezi dětmi a mluvili o tom s nimi. Zvýšíme počet městských strážníků ze dvanácti na čtrnáct. Aby to bylo jako v ostatních městech, tedy jeden na tisíc obyvatel," dodal Dvořák.

V Novém Boru tak bude protestovat jen Dělnická strana sociální spravedlnosti, kterou vede Tomáš Vandas. Radnice nenašla způsob, jak akci překazit. "Bohužel nemáme zákonné možnosti, jak demonstraci zabránit. Měli jsme tři dny na zjištění skutečností a důkladně jsme se tím zabývali. Vše je ale procesně v pořádku, navíc ohlášku podává fyzická osoba, ne Dělnická strana," vysvětlil Dvořák.

Psali jsme:
Romové nejsou Vietnamci. Ti sem přišli pracovat. Jejich šéf má jasno
Romové potřebují práci, ale stát jim ji bere, tvrdí starosta Nového Boru
Další útok Romů. Ve Varnsdorfu okradena šestnáctiletá dívka
Pane Nečasi, pomozte nám, prosí premiéra Romové

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…