Starosta Nového Boru vyzýval školáky, aby neřešili spory násilím

01.11.2011 11:50 | Zprávy

Neřešte své spory vzájemným napadáním a násilím, vyzýval dnes školáky v Novém Boru tamní starosta Jaromír Dvořák (TOP 09 a Starostové). V diskuzi s dětmi vidí jednu z cest, jak situaci ve městě uklidnit a zabránit tomu, aby se opakovaly útoky z posledních dní. Po střetech s Romy skončili tři mladí lidé v nemocnici.

Starosta Nového Boru vyzýval školáky, aby neřešili spory násilím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

Radnice pověřila městskou policii, aby se víc zaměřila na problémová místa. Situaci ve městě pomohou zklidnit i policejní posily - do města se znovu přesouvá družstvo osmi těžkooděnců, kteří dosud hlídkovali ve Šluknovském výběžku.

Většina lidí má s Romy špatnou zkušenost

Situace v Novém Boru je napjatá už delší dobu, v posledních dnech se ale znovu vyhrotila, poté co se ve městě odehrály dva útoky mladých Romů na místní mládež. Ve čtvrtek v podvečer napadla skupina mladou dvojici v parku u novoborského kina. V noci na neděli byl napaden další dvacetiletý mladík. Všichni skončili v nemocnici. Útočníky prý zatím policie nedopadla.

SLEDUJEME TÉMA Romové a Romové v Novém Boru

Lidé ve městě se bojí dalších útoků. Většina obyvatel má s Romy nějakou špatnou zkušenost, i když většina dotázaných připustila, že problémy dělá jen malá skupina lidí. V reakci na poslední události se radnice rozhodla výrazně zpřísnit dohled a připravuje i nové vyhlášky, které mají ve městě zajistit větší klid a pořádek.

"Strážníci už nebudou městský park jen objíždět, ale budou tam i fyzicky přítomni. Chceme, aby tam byli v době, kdy začíná a končí kino a také, aby ho kontrolovali, kdykoli na kamerách uvidí větší skupinu lidí," informoval dnes školáky Dvořák. Vyzýval je, aby pokud se budou bát napadení, neváhali volat státní a ještě lépe městskou policii. Dětem na besedě nadiktoval i kontaktní telefon na hlídku, který si většina z nich uložila do svých mobilů. "Naši strážníci jsou operativnější než státní policie," vysvětlil starosta.

Související:

Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…