Tendr byl zaujatý, tvrdí zájemce o dům v Olomouci. Radnice: Blbost, jsme čistí

25.09.2011 10:59 | Zprávy

Olomoucká radnice nedodržela pravidla při prodeji Ditrichštejnského paláce na Horním náměstí. Tvrdí to společnost OIN Development, která měla o tuto lukrativní nemovitost v centru města zájem. Radnice pochybení odmítá.

Tendr byl zaujatý, tvrdí zájemce o dům v Olomouci. Radnice: Blbost, jsme čistí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ditrichštejnský palác v Olomouci

 Olomoučtí zastupitelé schválili prodej Ditrichštejnského paláce v Opletalově ulici na začátku září i přes ostrou kritiku opozičních zastupitelů za ČSSD a KSČM. Pro prodej tehdy zvedlo ruku 24 zastupitelů ze 45, a tak za 80 milionů korun získal tuto nemovitost do vlastnictví jeden z olomouckých podnikatelů Ivan Kyselý.

Benýšek: Město přišlo o dvacet milionů

Podle předsedy představenstva OIN Development byl ale prodej netransparentní. „Město deklarovalo pro zamýšlený prodej paláce dvoukolový tendr, kde byla - vedle splněných kvalifikačních předpokladů - jedinou podmínkou výše nabízené kupní ceny. To je standardní postup, ale na samotném průběhu soutěže už nic standardního nebylo. Předložili jsme svoji nabídku do prvního kola s tím, že jsme byli připraveni do druhého kola cenu navýšit o 20 miliónů korun, " uvedl pro ParlamentníListy.cz Richard Benýšek

Ditrichštejnský palác byl následně prodán hned po prvním kole a k druhému kolu nedošlo. „Město Olomouc tak neskutečným způsobem obešlo podmínky soutěže, které samo vypsalo a následně prezentovalo v mediích.. To je úmysl a ne chyba," konstatoval Benýšek.

Major: Prodej byl transparentní

Náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS) ale považuje prodej paláce za naprosto transparentní. „Druhé kolo by přicházelo v úvahu jen tehdy, pokud by se v prvním kole neobjevila žádná zajímavá nabídka. Když ale jedna z nich dosti přesáhla odhadní cenu, neváhali jsme," řekl ParlamentnímListům.cz Major.

Podle něj všichni zájemci, kteří projevili o Ditrichštejnský palác zájem, byli přesně seznámeni jak se stavem nemovitosti, se znaleckým posudkem, tak i se způsobem prodeje. „Prodej probíhal dva a půl měsíce zpátky a pokud nebyl někdo s výsledkem výběrového řízení spokojen, tak se měl ozvat okamžitě a ne v momentě, kdy už jsou podepsány kupní smlouvy," dodal Major s tím, že pan Benýšek, který má údajně zájem o více nemovitostí ve městě, nebyl podle něj ani na zastupitelstvu, když se prodej paláce projednával.

Další zprávy z Olomoucka čtěte ZDE

„Celou dobu prodeje, o které mluví pan Major, jsme byli přesvědčeni, že soutěž bude dvoukolová, tak, jak město deklarovalo. Nikdo nás neinformoval, že vítěz bude vybrán po prvním kole. Nebyl tedy důvod výběrové řízení nijak zpochybňovat. O samotném prodeji se skutečně rozhodlo až na zastupitelstvu konaném 7. 9. A moje osobní přítomnost na zastupitelstvu by těžko mohla výsledek hlasování zvrátit," oponoval Benýšek.

O koupi Ditrichštejnského paláce usilovali tři zájemci. Zatímco Benýškova firma nabízela cenu podobnou znaleckému posudku, který dům ocenil na zhruba 72 milionů korun, další dva zájemci nabídli 80 milionů. „Ve prospěch vybraného zájemce hovořila i nejvyšší částka zamýšlená na zhodnocení nemovitosti. Společnost vlastní i sousední nemovitost a ráda by obě využívala jako jeden celek," uvedl náměstek Major.

S tím ale Benýšek nesouhlasí. „Dnes říkají, že vzali v úvahu rovněž záměry investora. Je sice pravda, že se na záměry ptali, ale rozhodně to nebylo v podmínkách soutěže. Ale ani to nás nemohlo diskvalifikovat, protože máme bohaté zkušenosti jak se správou nemovitostí, tak i provozováním restaurací," doplnil předseda představenstva OIN Development s tím, že celou věc již předal právníkům a hodlá se bránit soudní cestou.

Radnice prodá objekty za téměř půl miliardy

Vedení olomoucké radnice plánuje prodej dalších domů. Po Ditrichštejnském paláci mají přijít na řadu další nemovitosti. Za ně chce město do roku 2014 vyinkasovat minimálně 458 milionů korun, aby mohlo spolufinancovat některé projekty, které mohou získat dotace ze strukturálních fondů Evropské unie. Mezi největší chystané investiční akce patří rekonstrukce a dostavba pavilonu A výstaviště  Flora nebo výstavba nové tramvajové tratě směrem od tržnice na Nové Sady.

K mání tak bude třeba budova U Zlatého jelena mezi Horním na Dolním náměstím, dům na Dolním náměstí 47 nebo zchátralý objekt bývalého hudebního divadla v Hodolanech. Město má ale také v úmyslu prodat objekty na ulicích Švédská 1 a Kateřinská 8, budovu v Tomkově ulici v Hejčíně, kterou dříve využívala Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, a také části pozemku v lokalitě Pražská východ na kraji města.

Více čtěte:

Konec parfémů v ulicích Olomouce. Pouliční prodejci mají utrum

Další zprávy z Olomouce čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…