Utrpení rodinných rozpočtů: V české domácnosti radši každý za své

30.09.2011 6:04 | Zprávy

Stejně jako je ve finančním deficitu státní rozpočet, zaznamenávají deficit i české domácnosti. A po avízovaných vládních škrtech po novém roce, se dá očekávat, že se budou oba zmiňované deficity zřejmě nadále propadat. Společné pak mají také to, že jak na té nejvyšší úrovni, tak i v rodinách pak tento jev působí rozkol, nespokojenost, krizi a hádky.

Utrpení rodinných rozpočtů: V české domácnosti radši každý za své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

A tak, i když řada rodin a domácností přistupovala v minulých letech v rámci úspor na to, že "jely" takzvaně na jeden bankovní účet , aby neplatily bankám duplicitně, nyní se ukazuje, že to ne vždy je nejsprávnější variantou. Podle posledních statistik má nyní společný účet, na kterém vede domácnost celé své, účetnictví jen o něco málo více než třetina rodin. 

"Jeden účet pro celou domácnost přinese úsporu v poplatcích i lepší přehled o financích. Ovšem může způsobit i potíže tomu z partnerů, kterého banka nevede jako majitele účtu. Může se totiž rázem ocitnout bez peněz, pokud mu druhý z partnerů přístup k účtu zablokuje," varuje finanční poradce Aleš Sak.

A doplňuje, že rodinné hospodaření představuje jedno z nejcitlivějších témat a častý zdroj partnerských hádek. I pro to možná nedávný průzkum Era Poštovní spořitelny ukázal, že ačkoliv více než třetina (37 procent) českých domácností volí formu hospodaření na jediném společném účtu, tak další skupina, a to početnější  (celých 41 procent párů) upřednostňuje systém: Každý na sebe.

Čtěte také:

„Hledání funkčního modelu rodinných financí je totiž pro vztah zátěžovým obdobím," upozorňuje Milan Jursík, manažer marketingu Poštovní spořitelny. „Dalším zdrojem možných konfliktů ohledně rodinných financí jsou situace, které mohou navozovat ve vztahu asymetrii - například nástup ženy na mateřskou dovolenou, rodičovská dovolená, nezaměstnanost, dlouhodobá nemoc atd.," doplňuje Milan Jursík.

Společný účet? Jen každá třetí domácnost

Společný účet, z něhož jsou hrazeny všechny rodinné výdaje, používá v této chvíli 37 % českých domácností. Jak průzkum ukázal, páry fungující v tomto modelu jej upřednostňují především kvůli úspoře nákladů souvisejících s vedením více účtů, a také pro větší přehlednost, o které mluvil hned v počátku finanční poradce, kterého ParlamentníListy.cz oslovily.

„Společný účet však předpokládá velmi dobrou komunikaci mezi partnery, důvěru a naprostou otevřenost ve správě rodinných financí," radí Milan Jursík.

Většina klientů, která má u svých účtů nastaveny různé typy operací a poplatky, za něž bankám platí, si je vědoma toho, že dělají mnohdy i několik set korun měsíčně. A ty se dají zcela určitě využít lépe. Společný účet tak nabízí logickou formu toho, jak náklady na hospodaření minimalizovat.

Jen pevná a jasná pravidla jsou východiskem

"V tomto případě se ale musíte domluvit, kdo bude majitelem účtu (účet bude na něj napsán) a kdo bude tzv. disponentem, tedy tím, který má sice přístup k penězům na účtu, ale víceméně se stává "rukojmím" majitele. Ten mu totiž může kdykoliv v přístupu k účtu zabránit. Zabránit podobným nepříjemnostem, by sice mohly samy banky, kdyby klientům ze svého portfolia nabídly účty společné pro více majitelů. Ale postoje bank jsou stále poměrně u nás rozporuplné. Na jednu stranu upozorňují na změny v chování klientů směrem k minimalizaci počtu účtů, na druhou říkají, že klienti stále velký zájem o společný účet nemají," upozorňuje dále na úskalí společného hospodaření finanční poradce Sak. Přidal ještě jedno varování - a to, že společný účet se stejnými právy pro všechny majitele účtu nabízejí u nás pouze tři bankovní instituce. Při zřizování účtu je pak mít také na paměti fakt, že majitel a ten, kdo má k účtu dispoziční právo, mají v případě neshod velmi odlišné postavení a pro toho, kdo má pouze dispoziční právo, může jít v některých případech o fatální chybu. Ze dne na den by se totiž mohl ocitnout bez prostředků. Banka by mu vyhovět nemohla a vše by musel řešit následně až soud.

Nezapomeňte dodržovat tři základní principy:
  • Partneři by měli znát výši všech svých příjmů
  • O větších výdajích musejí rozhodovat společně
  • Společně by měli vybrat spořicí produkty, pomocí nichž zhodnotí své úspory (termínovaný vklad, spořicí účet, podílové fondy apod.)
Problém: Příjmová nerovnost v Česku mezi muži a ženami stále trvá

Podle údajů zpracovaných v loňském roce ministerstvem práce a sociálních věcí, však v Česku i díky příjmové nerovnosti mužů a žen, může docházet stále častěji pod vlivem ekonomického vývoje v zemi k rozkolům i v domácnostech a v jejich hospodaření. I proto je třeba bedlivě zvažovat tyto kroky a dopředu pamatovat i na možná rizika.

Čtěte také:

"Pracovní  příjmy žen dosahují v úhrnu v České republice zhruba 75 procentům příjmů mužů. Největší rozdíly v úrovni průměrných mezd žen se přitom projevují u vedoucích a řídících pracovníků. V odvětví peněžnictví a pojišťovnictví dosahují dokonce ženy pouze 51 procent průměrných mezd mužů (ČSÚ). I přes rostoucí kvalifikaci žen je podle vzdělání nejpříznivější poměr příjmů mužů a žen se základním vzděláním, nejhorší naopak u žen vysokoškolsky vzdělaných (tam činí pouhých 67 procent)," uvádí ve své studii ministerstvo práce a sociálních věcí.

Žena dosáhne při stejném vzdělání úrovně platu muže až po šedesátce

Bez zajímavosti tak není ani to, že nejvíce se ženy mzdové úrovni mužů přiblíží až ve věku 60-64 let (dosáhnou 93 procent průměru mezd jako muži). Z toho plyne fakt, že nejčastěji mohou na společné hospodaření doplácet právě ženy, protože i při výkonu stejného typu práce, jsou na mužích závislejší. Nehledě na situace, kdy žena zůstává doma s dítětem na rodičovském příspěvku či mateřské dovolené.

Za chudou domácnost označuje tu svoji skoro polovina Čechů. Jak to bude dál?

Průzkum STEM v roce 2010 přitom ukázal, že svoji rodinu za chudou označuje 44 procent obyvatel ČR, což je nejvíce od roku 1993. Statistiska však hovoří tak, že míra ohrožení chudobou mírně klesla. Příjmovou chudobou je podle loňských údajů tak u nás ohroženo 885 tisíc obyvatel (8,6 procent). Po odpočtu nákladů na bydlení mělo pak příjmy pod životním minimem u nás 122,7 tisíc domácností. Převažují domácnosti jednotlivců a neúplné rodiny, domácnosti nezaměstnaných a důchodců. V jejich případě tedy úspory při založení eventuálního jednoho společného účtu, nepřicházejí v úvahu.

Čtěte také: 
 Daniel Landa: Rupne to a nebude chleba

Pravdou zůstává, že výše uvedená čísla zřejmě budou poněkud jiná právě po uvedení do praxe všech avízovaných vládních reforem a škrtů, které, jak už bylo v minulých dnech řečeno, navíc nemusejí být zdaleka posledními. Do jaké míry pak bude hrát roli i několik stokorun v tom, aby rodiny a domácnosti přecházely ke společným bankovním účtům, ukáže čas. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Čtěte také:
Těšte se. Teď teprve přijde drahota a další škrty. Odborník varuje 
Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra

Kalousek navrhuje politiku ostrých škrtů, pokud se zhorší ekonomika

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …