Vandas podal trestní oznámení na šéfa agentury pro začleňování

06.09.2011 13:23 | Zprávy

Šéfovi Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášovi Vandasovi se nelíbí některé výroky Martina Šimáčka, ředitele Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách.

Vandas podal trestní oznámení na šéfa agentury pro začleňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas podal v pondělí trestní oznámení na ředitele Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Úřadu vlády ČR Martina Šimáčka pro šíření poplašné zprávy. Zástupci DSSS to potvrdili ParlamentnímListům.cz.

Oznámení se týká věty, kterou Šimáček v článku na serveru iDnes.cz reagoval na nepokoje ve Šluknovském výběžku a v níž údajně popisoval, jak desítky až stovky příslušníků DSSS pochodují Rumburkem a napadají Romy.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku

Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz

Varnsdorf po akci: Policie dav k Romům nepustila
Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD

Běhá mi mráz po zádech

"Běhá mi mráz po zádech, když vidím Josefa Mašína, místního rumburského radikála, jak křičí na 600 lidí na náměstí: Pojďte na cikány. Pod ním stojí desítky nacistů z Dělnické strany sociální spravedlnosti a pomáhají uvádět lidi do varu. A výsledek? Desítky, možná stovky lidí pochodují městem, ničí majetek, napadají lidi - prvního Roma, který se jim připlete do cesty. Takhle to začínalo ve 30. letech," uvedl v článku Šimáček.

Předseda DSSS trestní oznámení zaslal Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 5. Podle Vandase se Šimáček porušení zákona dopustil svými výroky, které 31. června iDnes.cz uveřejnil v článku s názvem Šimáček: V ghettech jsme zaspali v 90. letech, represe problém vyostří.

"Věta 'Desítky, možná stovky lidí pochodují městem, ničí majetek, napadají lidi - prvního Roma, který se jim připlete do cesty', popisující aktuálně probíhající sérii shromáždění nespokojených občanů v oblasti šluknovského výběžku je jednoznačně nepravdivá, neboť na žádných shromážděních v tomto regionu k výše popisovaným událostem nedošlo," napsali zástupci DSSS v trestním oznámení.

Na několika místech na severu Čech se v minulých dnech odehrály protiromsky zaměřené demonstrace. V Rumburku, Varnsdorfu a Šluknově v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. Místní a extremisté už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, další jsou naplánovány na pátek a sobotu.
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…