„ANO? Vlažné.“ Senátorka Kovářová k eurovolbám

11.06.2024 13:10 | Monitoring

Eurovolby v roce 2024 jsou minulostí. Voliči rozhodli a podle senátorky Daniely Kovářové ukázali, že se probouzejí, což prý senátorku těší. Poněkud jiné je to však podle senátorky v Česku. Hnutí ANO, které vyhrálo volby, je podle ní v kritice EU až příliš vlažné.

„ANO? Vlažné.“ Senátorka Kovářová k eurovolbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniela Kovářová

Ve Francii i v Německu, ve dvou nejdůležitějších zemí EU, zatřásly výsledky voleb do Evropského parlamentu politickou scénou. Jak momentálně vládnoucí němečtí sociální demokraté, tak prezident Emmanuel Macron se svými centristy utrpěli tvrdou porážku. Ve Francii se ziskem 34 procent na celé čáře vyhrála Marinne Le Penová se svým Národním sdružením a v Německu zvítězila opoziční CDU/CSP a následovaná Alternativou proto Německo (AfD), která se velkým odporem k EU nijak netají. V bývalém východním Německu AfD dokonce zvítězila.

Podle senátorky Daniely Kovářové to v EU ukazuje na posun doprava.

„Veřejnost v členských zemích EU se evidentně probouzí. V Evropském parlamentu zásadně posilují strany, které jsou kritické k demokratickému deficitu institucí EU, k bruselské unifikaci a centralismu, k masové imigraci, ke Green Dealu a bezhlavému progresivismu. To mě pochopitelně těší,“ napsala na sociální síti Facebook.

Ale pokud jde o výsledky voleb v Česku, je prý poněkud rozpačitá.

Volby v naší zemi vyhrálo hnutí ANO se ziskem přes 26 procent hlasů a sedmi mandáty z jednadvaceti dostupných.  Ale podle Kolářové je hnutí ANO v kritice EU až příliš vlažné. A přes 22 procent získala vládní koalice SPOLU, kde je k EU kritická jen část politiků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…