„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

03.10.2024 14:30 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované a zkompromitované čili nepotřebné strany poroučely dříve, než způsobí škody obrovského rozsahu. To se ale nestává. Se džbánem se chodí pro vodu tak dlouho, než se ucho utrhne, a okno pro korekci politického systému se otevírá, až když je stát v rozkladu,“ píše v komentáři pro ParlamentníListy.cz publicista Ivan Hoffman.

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Vítězství Svobodných v Rakousku potvrzuje politický trend, kdy voliči v Evropě hledají alternativu k tradičním stranám. Nejde o sezónní posun politického kyvadla, ale o měnící se atmosféru ve společnosti. Lidé vidí, že politici, které volili dosud, neřeší hromadící se problémy, a přestávají věřit, že jsou toho schopni.

Pomalu zřejmě končí doba, kdy se u moci střídaly zaměnitelné strany, po kterých se nechtělo víc, než že zajistí stabilitu systému. Faktický mocenský monopol způsobil, že stabilita vedla ke stagnaci a stagnace k úpadku. Politici, kteří si přestali konkurovat a zabetonovali se v jakémsi demokratickém kartelu, nesvedou reagovat na důsledky toho, co zavinili, čemu asistovali anebo čemu přihlíželi. A politická elita, neschopná či neochotná řešit politické problémy, je lidem jednoduše k ničemu.

Jsme svědky paradoxu, kdy systémové strany brání chybující systém před konkurencí, která na chyby upozorňuje a chce je řešit. Projevuje se to snahou diskreditovat ty, kteří nabízejí alternativu, dehonestujícími nálepkami. Varování před údajným populismem či extremismem ale přestává fungovat. „Populista“ mluví lidem z duše a strany včera marginální dnes vyhrávají volby.

Než alternativní strana dostane šanci zúročit volební vítězství účastí ve vládě, sledujeme jakýsi politický mezistupeň ve formě aliance poražených. Jde o poslední zoufalý pokus zabránit vítězícím „populistům“ a „radikálům“, aby ochránili občany před migrací, aby ukončili podporu válek a zbrojení a aby se otevřeně pranýřovalo zelené či genderové náboženství. Tradiční strany, které prohrály jednotlivě, musejí ještě prohrát společně, než se vlády může ujmout někdo jiný.

Každého, kdo se zajímá o politiku, musí napadnout, že politici u moci se mohou snadno zbavit rodící se konkurence tím, že sami zařídí, co konkurenti teprve slibují. Nikde není psáno, že úkolem politiky je vnucovat lidem, co je pro ně nevýhodné a co nechtějí. Přesto jsme věčně svědky toho, že politici tak dlouho tvrdí, že něco nejde pro lidi udělat, až přijde někdo, kdo to udělá, protože mu nikdo neřekl, že to nejde. Vše, co je zdánlivě neřešitelné, lze vyřešit. Háček je v tom, že každé společensky výhodné řešení připraví o zisk někoho, kdo profituje z korupce.

Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované a zkompromitované čili nepotřebné strany poroučely dříve, než způsobí škody obrovského rozsahu. To se ale nestává. Se džbánem se chodí pro vodu tak dlouho, než se ucho utrhne, a okno pro korekci politického systému se otevírá, až když je stát v rozkladu. Vítězství rozumu přichází, až když je pozdě. Předchází tomu zmíněná aliance poražených, díky které nevyjde na zmar příležitost ještě něco zhoršit, rozkrást, znehodnotit, rozvrátit.

Ustavení aliance poražených je znamením, že se blíží závěrečná. Vyhlíží se pevné dno, od kterého se společnost může odrazit. Také je ale bohužel možné, že změnu politiky si občan musí zasloužit. Těžko se překonává mizérie, kterou většina toleruje a trpně snáší. Odrážení ode dna předpokládá energii, vůli a víru. A také charakter. Někdo se už neodrazí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 29 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan Hoffman opět vystihl jádro problému., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 03.10.2024 16:20:21
Zaměnitelné strany vytvořily kartel moci... Klidně mi někdo může vysvětlit, jaký je politický rozdíl mezi Pětikoalicí a Národní frontou. Politický rozdíl není vůbec žádný. Hospodářský rozdíl je obrovský, ale politický není žádný. Hospodářsky si současný systém musel půjčit přes dva biliony korun, aby úroveň klesala, předchozí systém si nepůjčoval a úroveň stoupala. Ale politicky si obě uskupení nemají co vyčítat. Obě jsou založeny na ideologii, obě se brání opozici tím, že ji obviňují ze snah o změnu systému. Obě používají cenzuru a využívají k potlačení nesouhlasu silové složky státu a justici. Jak Pětikoalice, tak Národní fronta si vytvořily své vlastní elity, které nesouzní s většinovým míněním obyvatel, oběma je vlastní pragocentrismus. Společných znaků bych našel řadu, a tak se musím zeptat: k čemu byl dobrý Listopad?

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

14:30 „Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované…