„Biden nebyl schopen dokončit větu. A Kamala? Nikdo neví.“ Novinář Hersch o Bílém domě

28.08.2024 9:42 | Monitoring

Co vlastně v Bílém domě řešila viceprezidentka Kamala Harrisová, nynější kandidátka na prezidentku? Tuto otázku si klade známý americký novinář Seymour Hersch, který desítky let osvědčuje vhled do Bílého domu. Tvrdí, že prezident Biden nebyl během soukromých porad schopen dokončit větu, kterou místo něj musela doříct jeho manželka Jill. Připomíná též, že zatímco například administrativa Bushe ml. své válečné kroky vysvětlovala, nyní nikdo nevysvětluje nic.

„Biden nebyl schopen dokončit větu. A Kamala? Nikdo neví.“ Novinář Hersch o Bílém domě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

Bude Kamala Harrisová pokračovat v Bidenově podpoře „nevyhratelné“ války na Ukrajině?

Tuto otázku si klade Seymour Hersh, držitel Pulitzerovy ceny, ve svém nejnovějším blogu. Obsáhle se v něm zamýšlí, kdo vlastně dnes řídí zahraniční politiku Bílého domu.

K tomu dodává historky z washingtonských kuloárů, ve kterých na oficiálních jednáních za dezorientovaného prezidenta dokončuje věty jeho manželka Jill.

A ptá se, do jaké míry se na tomto stavu podílela viceprezidentka Harrisová, která rovněž úřaduje v Bílém domě.

Připomíná, že i v minulosti, kdy nebyla zpochybňována způsobilost prezidentů, byla role viceprezidentů v zahraniční politice značná. Ať šlo o Dicka Cheneyho za George Bushe, nebo samotného Bidena, když o patnáct let svěžejší dělal viceprezidenta Baracku Obamovi.

Proto by se podle něj novináři měli ptát, co všechno má z posledních čtyř let „na triku“ viceprezidentka.

Důležité je to podle něj hlavně proto, že na sjezdu Demokratické strany coby prezidentská kandidátka jasně deklarovala, že bude pokračovat v Bidenově zahraniční politice včetně aktivní podpory Ukrajiny a Izraele.

Hersh patří k novinářům, kteří v USA vždy důsledně hlídali touhy prezidentů a jejich ministrů po válečných dobrodružstvích. Renomé si získal v šedesátých letech svými články o sledování protiválečných aktivistů americkými tajnými službami a poté zpravodajsky pokrýval kauzu Wattergate, rozkrývající sledování opozice.

Za šedesát let kariéry veterán americké žurnalistiky nakládal poctivě zástupcům obou velkých stran. Vždy se věnoval převážně aktivitám USA v zahraniční politice, což bylo korunováno kritickým životopisem Henryho Kissingera nazvaným Cena síly.

V roce 2015 přišel s obsáhlou analýzou amerického působení v Sýrii, která velmi zaujala Terezu Spencerovou. Ta tehdy dlouhodobý konflikt rozebírala pro ParlamentníListy.cz.

Vzhledem k tomu, co všechno Seymour Hersh za dlouhá desetiletí kariéry rozkryl, jej někteří označují za paranoidního konspirátora.

Tato kritika ještě zesílila v posledních letech, kdy se věnuje hlavně americkému působení na Ukrajině.

Nářez na sociálních sítích dostal zejména za své texty o zničení plynovodů Nord Stream v roce 2022, ze kterého obvinil USA. Podle jeho tvrzení měla být akce realizována při velkém cvičení námořnictva NATO, které pár týdnů předtím probíhalo v Baltském moři.

Washington podle něj plynovod, který oslaboval evropskou závislost na USA, nenáviděl dlouhodobě, dávno před Putinovým nástupem na Ukrajinu. „Nord Stream 1 byl z pohledu NATO a Washingtonu nebezpečný, ale Nord Stream 2, jehož výstavba byla dokončena v září 2021 a který by v případě schválení německými regulačními orgány zdvojnásobil množství levného plynu v Evropě, byl přímo katastrofou,“ psal Hersh.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z běžně dostupných zpráv, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 28.08.2024 10:20:04
a s použitím základního zdravého rozumu, trochu myslící člověk toto všechno ví již dávno. Položíme-li si otázku "v čí prospěch", asi tušíme, kdo měl největší zájem na zničení plynovodu Nord stream II a pokud ještě vidíme ten strach něco skutečně vyšetřit a viníka označit, může nám z toho vyjít pouze jden stát, jedna velmoc. O korupci na Ukrajině nemá cenu hovořit a v době válečného chaosu bude ještě desetkrát větší. A že Biden alespoň v poslední době již nevěděl co říká a Harrisová byla neviditelnou viceprezidentkou, dosazenou jen pro to, že byla ženou tmavé pleti, to musí být jasné i samotným Američanům. To média z ní udělala hvězdu a mesiáše ze dne na den. Ve skutečnosti je stejnou tragédií jako byla u nás Nerudová.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…