„Chcete tu bomby jako na Ukrajině?“ Dohra voleb v Gruzii. Válečná karta rozhodla

27.10.2024 20:40 | Monitoring

V parlamentních volbách v Gruzii se napětí vyostřilo, když prozápadní opoziční strany odmítly uznat vítězství vládnoucí strany Gruzínský sen, která obdržela 54 % hlasů. Klíčovým prvkem volební kampaně byly kontroverzní billboardy, jež využívaly vizuální propagandu k manipulaci s názory voličů. Zatímco některé z nich srovnávaly prosperující gruzínská města s válkou zdevastovanou Ukrajinou, jiné zobrazovaly lídry opozice jako loutky ovládané Západem. Tato kampaň, vedená miliardářem a oligarchou Bidzina Ivanišvilim, zdůraznila protizápadní narativ a varování před vojenským konfliktem.

„Chcete tu bomby jako na Ukrajině?“ Dohra voleb v Gruzii. Válečná karta rozhodla
Foto: Repro: X
Popisek: Předvolební kampaň strany Gruzínský sen

Parlamentní volby v Gruzii přinesly zásadní politické napětí, když prozápadní opoziční strany odmítly uznat výsledky, podle nichž s přibližně 54 % hlasů zvítězila vládnoucí strana Gruzínský sen (GD). Tato strana, kterou založil miliardář Bidzina Ivanišvili, čelí obviněním, že se v posledních letech stala stále více autoritářskou a údajně zneužívající svou moc k udržení politické dominance. Ivanišvili je nejbohatším mužem Gruzie, přičemž jeho majetek byl v roce 2024 odhadnut na 7,6 miliardy dolarů, což odpovídá 24,8 % gruzínského HDP v roce 2023. Své bohatství získal v Rusku v 90. letech, kdy levně získával bankovní a ocelářský majetek během privatizace po rozpadu Sovětského svazu. 

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 7852 lidí

Ivanišvili do gruzínské politiky vstoupil v roce 2012, kdy založil stranu Gruzínský sen – Demokratická Gruzie (GD) a zajistil si vítězství v parlamentních volbách proti straně Sjednocené národní hnutí dosavadního prezidenta Michaila Saakašviliho. Po krátkém období ve funkci předsedy vlády se Ivanišvili formálně stáhl z politiky, ale opět se vrátil v roce 2018 jako předseda vládnoucí strany, kterou vedl až do roku 2021, kdy ji znovu opustil, a následně se ke konci roku 2023 stal čestným předsedou strany Gruzínský sen.

Hlavní opoziční strany – Koalice pro změnu a Sjednocené národní hnutí (UNM), založené bývalým prezidentem Michailem Saakašvilim – dosáhly v letošních parlamentních volbách výrazně nižších výsledků s 11 % a výsledky voleb odmítly akceptovat s odkazem na údajné volební podvody.  K pochybnostem o regulérnosti voleb přispěly i výsledky předběžných průzkumů, které byly značně rozdílné. Průzkum společnosti Edison Research například ukázal, že GD získala „pouze“ 40,9 % hlasů, informuje CNN.

Způsob vedení kampaně stranou Gruzínský sen byl výrazně založen na vizuální propagaci. Po celém Tbilisi byly k vidění dva typy kontroverzních billboardů. První typ stavěl do kontrastu obrazy klidných, prosperujících gruzínských měst vůči válkou zdevastovaným ukrajinským městy, čímž strana cílila na strach voličů z případného vojenského konfliktu.

Druhý typ billboardů zobrazoval lídry hlavních opozičních stran, včetně uvězněného bývalého prezidenta Saakašviliho, jako loutky ovládané západními mocnostmi.

Ivanišviliho kampaň tak kombinovala protizápadní narativ s varováním před válečným konfliktem, zpráva z kampaně je více než jasná: Zvolíte-li Západ, dojde k devastaci země a k válce podobně jako na Ukrajině.

Zároveň však další plakát, který tvrdí, že strana Gruzínský sen „důstojně vede Gruzii do Evropy“.

Ivanišvili tuto rétoriku dále podpořil tvrzením, že opozice chce zatáhnout Gruzii do války s Ruskem. Zároveň pohrozil, že v případě svého znovuzvolení zváží zatčení politických rivalů a možný zákaz strany UNM.

Výsledky voleb a postoj strany Gruzínský sen, která vede kampaň proti zapojení Gruzie do války na Ukrajině, tak signalizují posun v zahraniční politice země. Ostatně obavy z nátlaku ze strany Západu či z Ruska byly jedním z důvodů Ivanišviliho návratu v roce 2023.

Nedávno proběhly volby také v Moldavsku, kde voliči rozhodovali nejen o novém prezidentovi, ale i o směřování země v otázce evropské integrace. Současně s prezidentskými volbami se konalo referendum, v němž Moldavané hlasovali o tom, zda ústava země bude zahrnovat vstup do Evropské unie jako strategický cíl. Po sečtení 99,6 % hlasů se těsnou většinou 50,46 % vyslovili pro ústavní zakotvení tohoto cíle, zatímco 49,54 % bylo proti, uvádí BBC. Výsledek referenda nakonec zvrátily hlasy moldavských občanů žijících v zahraničí, kteří se z velké části vyslovili pro proevropské směřování.

Současná proevropská prezidentka Modavska Maia Sanduová sice získala nejvíce hlasů v prvním kole prezidentských voleb, ale nezískala nadpoloviční většinu potřebnou k vítězství bez druhého kola. To se bude konat 3. listopadu a Sanduová v něm bude čelit Alexandru Stoianoglemu.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 24 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co k tomu říct?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemonthy , 27.10.2024 20:49:23
Vygenerování správných zahraničních hlasů nás čeká příští rok.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Chcete tu bomby jako na Ukrajině?“ Dohra voleb v Gruzii. Válečná karta rozhodla

20:40 „Chcete tu bomby jako na Ukrajině?“ Dohra voleb v Gruzii. Válečná karta rozhodla

V parlamentních volbách v Gruzii se napětí vyostřilo, když prozápadní opoziční strany odmítly uznat …