„Co si to dovolujete?“ Na Okamuru vystartoval lidovec Hladík. Nepochodil

26.08.2024 9:54 | Monitoring

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News došlo při řešení otázky, kde vzít peníze na zvýšení platů, k vyhrocenému střetu. Ministr životního prostředí Petr Hladík osočil předsedu SPD Tomia Okamuru, že kdyby byl v roce 1968 v nějaké pozici, tak by v Moskvě podepisoval a souhlasil. „Co to tady vykládáte?“ reagoval Okamura. „Nikdo z mojí rodiny nebyl ani v KSČ, narozdíl od vás, kdy váš předseda Bartončík kolaboroval s StB,“ pokračoval.

„Co si to dovolujete?“ Na Okamuru vystartoval lidovec Hladík. Nepochodil
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Šéf SPD Tomio Okamura a ministr životního prostředí za KDU Petr Hladík

Velká hádka se strhla hned ze začátku, když se řešilo navýšení tabulkových platů. Okamura trval na tom, že peníze jsou a že v SPD prosazují zvýšení platů pro policisty, hasiče, pracovníky v sociálních službách a nepedagogické pracovníky. U posledně zmíněných připomenul, že jejich nástupní tabulkový plat je dokonce pod hranicí minimální mzdy. „To je úplně šílený,“ komentoval tento fakt. „Vaše vláda okrádá naše slušné občany, posílá to bůhví kam, zadlužujete rekordně Českou republiku,“ zmínil třetinový nárůst státního dluhu za vlády Petra Fialy. A vyzval vládu, aby přestala lhát. Také kritizoval pomoc Ukrajině.

Ministr životního prostředí Hladík uznal, že 22 tisíc hrubého jako tabulkový plat je špatně. A ministr Jurečka se to prý snaží řešit. Ale pozastavil se u Ukrajiny. „Naše podpora Ukrajiny je otázka bezpečnosti České republiky. To je výdaj na obranu České republiky jako takové. My jsme nedávno měli 21. srpen. Já si myslím, že kdyby tenkrát pan Okamura byl v nějaké pozici, tak by byl první, kdo by v Moskvě podepisoval a souhlasil...“ začal, ale byl přerušen Okamurou, který namítl, že je z perzekvované rodiny, ve které jeho příbuzné vyhazovali z vysoké školy. „Nikdo z mojí rodiny nebyl ani v KSČ, narozdíl od vás, kdy váš předseda Bartončík kolaboroval s StB,“ vytáhl na Hladíka. „Co to tady vykládáte?“ vyjel na Hladíka. „Co jste dělal vy do roku 1989? Co dělala vaše rodina? Nás zavírali do vězení,“ pokračoval.

Hladík se snažil tvrdit, že o Okamurově rodině nehovořil, ale pouze o předsedovi SPD. „Kdyby vy jste byl 21. srpna v pozici, tak s tím, jak se chováte, tak byste přijetí ruských vojsk podepsal, to tak je,“ mínil ministr. „Cože? Tak to už je teda hodně zoufalý od lidovců,“ reagoval Okamura nevěřícně na tato slova. Následně zmínil, že SPD je jedinou stranou hlasující proti přítomnosti cizích vojsk na českém území. Moderátorka raději přítomné vyzvala, ať upustí od osobních útoků. „Tohle je vrchol teda,“ hodnotil předseda SPD.

Vládu následně obvinil ze lži, protože neplní své programové prohlášení, že bude snižovat státní dluh. Opět připomenul, že za vlády pětikoalice vzrostl státní dluh o třetinu. „Vy jste říkali, že budete snižovat zadlužování. Vy ho naopak zvyšujete, a to velice prudce,“ vytkl vládním politikům a připomenul, že vládní predikce hospodářského růstu byla nesprávná. Uvedl, že poslední schodek rozpočtu byl 250 miliard, vláda teď navrhuje 235 miliard. Přitom před pár lety byly schodky v této velikosti naprostou fikcí. „Vy nás zadlužujete tak, že podepisujete dluhopisy splatné do roku 2058. Diváci slyší správně. Tu katastrofu po vaší vládou budeme splácet ještě za 35 let,“ osočoval Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ehm ..............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 26.08.2024 10:39:40
"Kdyby jste byl v roce 1968 ............", tak těmito smyšlenkami a vylhanými drby mně Hladík úplně odzbrojil. Tohle mají být nějaké argumenty a diskuse k věci? Chová se jak malé dítě, kterému vzali lízátko. Tohle je ministrem? Zeman měl pravdu, není vhodný, nemá kvalifikaci. Jsme chudáci, takovou vládu si nezasloužíme.

|  29 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…