Server Seznam Zprávy už na jaře tohoto roku napsal, že se EU snaží snížit produkci a spotřebu masa výhodnějším zdaněním jiných produktů. Především ovoce a zeleniny. Tímto směrem kráčí evropská strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“ (v originále Farm to Fork).
WHO upozorňuje, že konzumace vepřového s sebou nese nemalá zdravotní rizika, především tučnost, obezitu, vznik karcinogenních látek při teplotách nad 200 stupňů Celsia. U hovězího masa je podle EU třeba kalkulovat s produkcí skleníkových plynů a s globálním oteplováním. Server doplňuje, že je otázka, jakým způsobem bude těchto cílů dosaženo. Jednou z možností je, že tyto ekologické zátěže budou promítnuty do navýšení ceny masa.
Server Euractiv už v roce 2021 napsal, že EU vydá miliardy korun na kampaň varující před spotřebou masa jako potenciálním zdrojem onkologického onemocnění.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Miloš Polák